Mainos

Halla-aho 2019: Perussuomalaisten arvot eivät ole kaukana SDP:stä – Halla-aho 2006: "On vaikea keksiä alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti"

8:17
SDP:n ja perussuomalaisten puheenjohtajat Antti Rinne ja Jussi Halla-aho vierailivat eduskuntavaalien jälkeisenä aamuna Huomenta Suomessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui 13 vuotta sitten blogissaan kovin sanoin pohjoismaisista sosiaalidemokraateista.

Lähes tasatulokseen eilisissä eduskuntavaaleissa päätyneiden SDP:n ja perussuomalaisten puheenjohtajat Antti Rinne ja Jussi Halla-aho vierailivat aamulla Huomenta Suomessa.

SDP sai vaaleissa 40 eduskuntapaikkaan oikeuttaneen 17,7 prosentin kannatuksen. Perussuomalaisten kannatus oli 17,5 prosenttia, jolla puolue saa eduskuntaan 39 edustajaa.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on oman syntyhistoriansa takia erittäin kirjava puolue, joka on monissa perinteisissä vasemmisto–oikeisto-kysymyksissä keskellä, eli hyvä kumppani monelle puolueelle.

Rinne oli Huomenta Suomessa vahvasti sitä mieltä, että kysymykset arvopohjasta ovat olleet Halla-ahon kanssa kaukana toisistaan.

– Meillä on ollut Jussin kanssa aika erilaisia näkemyksiä siitä, miten ihmisyyteen suhtaudutaan ja mitä tarkoittaa jakamaton ihmisarvo, sekä oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka varmasti nousevat näissä kysymyksissä esille, Rinne sanoo.

– En minä usko, että huonon maahanmuuton torjuminen maahanmuuttopolitiikalla on mikään varsinainen ihmisarvoon liittyvä kysymys. Tämä on vähän tällaista omalle yleisölle suunnattua hyvesignalointia, mitä Antti tässä harrastaa, Halla-Aho vastaa Rinteelle.

Halla-aho sanoo uskovansa, että puolueiden arvomaailmat eivät ole niin kaukana toisistaan kuin Rinne antaa ymmärtää.

Antti Rinne sanoo olevansa asiasta eri mieltä.

– Kyllä se aika kaukana se arvomaailma on. Mutta katsotaan nyt, miten tämä asia etenee, SDP:n puheenjohtaja toteaa.

"Näin toimii pohjoismainen demokratia"

Rinteen ja Halla-ahon arvomaailmat olivat kaukana toisistaan vielä vuonna 2006. Halla-aho julkaisi 23. maaliskuuta 2006 Scripta-blogissaan tekstin otsikolla Sosiaalidemokraatin selkäranka.

Nykyinen puoluejohtaja kirjoitti tuolloin Ruotsin ulkoministerin paikalta potkut saaneesta sosiaalidemokraatti Laila Freivaldsista.

Halla-aho kirjoitti ruotsidemokraattien nettisivuista, jotka oli suljettu sen jälkeen, kun niillä oli julkaistu pilakuvia islaminuskoisten profeetta Muhammedista.

Ruotsidemokraatit epäilivät hallituksen vaikuttaneen sivujen sulkemiseen ja Freivalds erosi lopulta virastaan tapauksen vuoksi. Halla-aho syytti tekstissään myös Ruotsin silloista pääministeriä, sosiaalidemokraatti Göran Perssonia.

– Minun on vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti. Tämän reptiilin erityisen limainen alalaji on ruotsalainen sosiaalidemokraatti, Halla-aho kirjoitti 13 vuotta sitten.

Halla-aho löysi tuolloin vertailukohdan kotimaasta. Vuonna 1998 Suomen pääministeri oli SDP:n Paavo Lipponen.

– Ei varmaankaan ole sattumaa, että niin Persson kuin Lipponenkin teettävät rötöksensä pöllähtäneen oloisilla naisihmisillä. Nämä selviytyvät kiinni jäätyäänkin kohtuullisen hyvin, koska he voivat aina vedota sukupuolesta johtuvaan ajojahtiin, Halla-aho kuvaili tekstissään.

– Lisäksi he ovat kajaalien valuessa poskillaan paljon säälittävämmän näköisiä kuin Perssonin ja Lipposen kaltaiset punakat jässikät, minkä ansiosta äänestäjä antaa nopeasti anteeksi. Likainen työ tulee tehdyksi, eikä kukaan tovereista joudu kärsimään kohtuuttomasti. Näin toimii pohjoismainen sosiaalidemokratia.

Jussi Halla-aho sai eduskuntavaaleissa yhteensä 30 527 ääntä. Antti Rinteen äänisaalis oli 12 086.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja