Mainos

Rinne ja Halla-Aho MTV:n haastattelussa – "Meillä on ollut Jussin kanssa aika erilaisia näkemyksiä siitä, miten ihmisyyteen suhtaudutaan"

8:17

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho istuivat hieman varautuneina MTV:n Huomenta Suomen vieraina. Puheenjohtajansa mukaan perussuomalaiset ovat avoimia yhteistyölle kaikkien kanssa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

Halla-Aho sanoi jo illalla vaalituloksen ratkettua, ettei osannut odottaa puolueensa olevan maan toiseksi suurin. Puheenjohtaja itse sai kaikkien aikojen äänipotin eduskuntavaaleissa. Henkilökohtaisia ääniä kertyi yli 30 000.

– Puoluekartta näyttää pysyvällä tavalla muuttuneen. Vihreät ja perussuomalaiset ovat nostaneet selkeästi omaa kannatuspotentiaaliaan vastaavaksi tätä tilannetta. Se vaikuttaa kokonaisuuteen. Kuljemme eurooppalaiseen suuntaan populistipuolueiden kautta, Antti Rinne sanoo.

Ei henkilökohtaista kampanjaa

Halla-Ahon mukaan hänellä ei ollut minkäänlaista henkilökohtaista vaalikampanjaa.

– Oma äänimäärä ei ollut tärkein asia. Mutta kyllä se tietysti imartelee, tällainen luottamuksen osoitus. Olen korostanut valituksi tulleille ehdokkaille, että olemme täällä äänestäjien asialla ja meidän täytyy pystyä vastaamaan niihin odotuksiin, joita meihin on asetettu.

Neuvottelut käyntiin

Iso kysymys ovat pikku hiljaa käyntiin pääsevät hallitusneuvottelut. Halla-Ahon mukaan ei ole elämän ja kuoleman kysymys, onko hänen puolueensa hallituksessa vai ei.

Halla-Ahon mukaan perussuomalaiset on oman syntyhistoriansa takia hyvin kirjava puolue, ja monissa perinteisissä vasemmisto-oikeisto -kysymyksissä keskellä. Eli hyvä kumppani monelle.

Antti Rinteen mukaan, jos SDP saa hallitustunnustelijan mandaatin, samansisältöinen kysymyspatteristo lähtee kaikille puolueille. Sitten odotetaan vastauksia ja katsotaan, miltä pohjalta hallitusta lähdetään tekemään.

Rinne: Arvopohja mättää

Rinne oli MTV:n haastattelussa vahvasti sitä mieltä, että kysymykset arvopohjasta ovat olleet Halla-Ahon kanssa kaukana toisistaan.

– Meillä on ollut Jussin kanssa aika erilaisia näkemyksiä siitä, miten ihmisyyteen suhtaudutaan ja mitä tarkoittaa jakamaton ihmisarvo, sekä oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka varmasti nousevat näissä kysymyksissä esille, Rinne sanoo.

– En minä usko, että huonon maahanmuuton torjuminen maahanmuuttopolitiikalla on mikään varsinainen ihmisarvoon liittyvä kysymys. Tämä on vähän tällaista omalle yleisölle suunnattua hyvesignalointia, mitä Antti tässä harrastaa, Halla-Aho vastaa Rinteelle.

Molemmat puoluejohtajat istuivat haastattelussa vakavina. Kontaktia ei toiseen kovinkaan paljoa syntynyt. Halla-Ahon mukaan hän ei kuitenkaan usko, että arvomaailmat ovat niin kaukana toisistaan, mitä Rinne antaa ymmärtää.

Rinne sanoo olevansa asiasta eri mieltä.

– Kyllä se aika kaukana se arvomaailma on. Mutta katsotaan nyt, miten tämä asia etenee, Rinne summaa.

                    

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja