"Häkä" Häkkisellä oli hurja treenitapa – ralliauton katolla ja ratissa Grönholm

0:26

Suomalainen urheiluelämä on yhtä suurta persoonaa köyhempi, kun nopeuslaskun edelläkävijä Kalevi "Häkä" Häkkinen uupui pitkällisen sairauden murtamana.

Häkkinen kuoli viime tiistaina Hankasalmen vanhainkodissa. Hän oli täyttänyt reilu viikko aiemmin 89 vuotta.

Häkkinen edusti Suomea alppihiihdossa Cortina d'Ampezzon talviolympiakisoissa vuonna 1956 ja ylsi alppiyhdistetyssä 11:nneksi.

Hän löysi nopeuslaskun 1960-luvulla. Ensimmäisen maailmanennätyksensä hän hurjasteli suksilla Italian Cerviniassa talvella 1964, kun mittauslaitteet näyttivät nopeutta 172,412 kilometriä tunnissa.

Häkkinen paranteli maailmanennätystä vuosina 1968 ja 1970 useampaan kertaan.

- Hieno mies, hieno ura nopeuslaskijana, Kalle Palander summaa vuonna 2000 Pro Urheilu -palkinnon saaneen Häkkisen teot.

Vauhdin hurmaa ralliauton katolla

"Häkä" Häkkinen kasvoi legendaksi ikämiehenä. Hän laski ennätyksensä 205,011 kilometriä 60-vuotiaana.

1970-luvulta lähtien Keski-Suomen teillä liikkujia kohtasi outo näky. Häkkinen haki harjoituksissa vauhtia kiipeämällä auton katolle.

Rallin maailmanmestari Marcus Grönholm kyyditsi sukset jalassa auton katolla kyykkinyttä Häkkistä jopa 209 kilometrin tuntinopeudella.

- Ensin mentiin 208:n kyytejä, mutta kysyin Marcukselta, että etkö saa kulkemaan yhtään kovempaa. Näkyi se vielä pykälän taikovan. Auton katolla pelkotilat lähtevät litomaan. Varsinkin, kun olet siellä ilman mitään turvalaitteita, Häkkinen muisteli STT:lle antamassaan 80-vuotishaastattelussa.

Teräsvaari Häkkinen oli suuri lajivaikuttaja. Hän toimi myöhemmällä iällään Kansainvälisen hiihtoliiton nopeuslaskun puheenjohtajana.

- Ensimmäinen tapaamiseni Häkkisen kanssa tapahtui 1990-luvun alussa kotiseudullani Etelä-Pohjanmaan Soinissa. Se oli näytöstapahtuma, jossa Häkkinen näytti suksilla mallia meille junioreille, viikonloppuna Ruotsin MM-kisoissa viidenneksi laskenut Jukka Viitasaari kertoo.

Häkkinen imi loputtoman energiansa kotikutoiselta kuntosaliltaan.

- Kun ajattelee, kuinka kovaa hän vanhana miehenä treenasi ja kuinka hyvässä kunnossa oli, joutuu ottamaan hatun päästä, Viitasaari sanoo.

1:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja