Haaveiletko oman talon rakentamisesta? Älä unohda tätä seikkaa

Talopaketin valinnassa ja talon rakentamisessa ei kannata tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Kiinnitä esimerkiksi huomiota elinkaarikustannuksiin ennen kuin teet kalliiksi käyviä valintoja.

Jos haaveissa on oma talo, on jo talotyypin valinnassa syytä ottaa huomioon lukuisia seikkoja, jotta tuleva koti palvelisi omia tarpeita parhaimmalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi talopaketti on monelle omakotitalosta haaveilevalle käteväkin tapa hankkia uusi koti. Talo valmistuu nopeasti, kun talomalli on valmiiksi piirretty ja tarvikkeet tulevat valmiina työmaalle. Rakensitpa talon alusta lähtien itse tai talopaketista, on syytä ottaa huomioon myös energiatehokkuus.

– Kannattaa ehdottomasti miettiä elinkaarikustannuksia, muistutti toimitusjohtaja Jarno Hacklin talotekniikkayritys Caverionilta keskiviikkona 5.3. järjestetyssä tilaisuudessa.

On tärkeää miettiä, millaisia kustannuksia tietyt valinnat aiheuttavat rakennuksen elinkaaren aikana. Esimerkiksi energiakustannukset voivat vaihdella suurestikin riippuen siitä, millaisen lämmitysmuodon valitsee.

– Itse investoin maalämpöön. Vaikka se investointina on arvokkaampi, se maksaa itsensä takaisin sähkönkulutuksen kautta, Hacklin sanoo.

Jos et aio rakentaa taloa itse, vaan olet ostamassa vanhaa taloa, kannattaa ottaa selvää, mikä on talon lämmitysmuoto ja paljonko käyttökustannukset kyseisen lämmitysmuodon kanssa ovat. Hacklinin mukaan ero voi olla valtava.

Muista myös tämä: Oma osaamistaso on suuressa roolissa talopaketin valinnassa. Kuinka paljon osaat itse tehdä ja paljonko sinulla on aikaa? Caverionin tekninen manageri Eeva Kareinen suosittelee valitsemaan esimerkiksi pienelementit suurelementtien sijaan, jos rakennusteknistä osaamista ei ole juurikaan ja oma aikataulu on rajallinen.

Katso, millaisia taloja valmistuu Grand Designs -sarjassa:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat