Facebookia syytetään terroristien yhdistämisestä – jo yksi klikkaus riittää

7:35

Tuoreen tutkimuksen mukaan Facebook auttaa jihadisteja ympäri maailmaa yhdistymään ehdottamalla ystäviä. Tutkimuksesta uutisoivat New York Post ja Telegraph.

Luottamus Facebookiin on koetuksella. Katso yllä olevalta videolta keskustelua aiheesta dataskandaalin ympäiltä.

Voittoa tavoittelemattoman Counter Extremism Projectin tutkijat selvittivät tuhannen ISIS-ääri-islamistijärjestön tukijan sosiaalisen median tapoja. Tutkijoille selvisi, että jihadistit löysivät toisia samalla tavalla ajattelevia ihmisiä säännöllisesti Facebookissa ehdotettujen ystävien avulla.

Tutkimuksessa sosiaalisen median jättiä syytetään jihadistien yhdistämisestä ympäri maailmaa, joka on mahdollistaa uusien terroristiverkostojen luomisen ja jopa uusien jäsenten värväämisen.

– Facebook on halussaan yhdistää niin paljon ihmisiä kuin mahdollista luonut huolimattomasti systeemin, joka auttaa yhdistämään ekstremistejä ja terroristeja, kommentoi yksi tutkijoista, Robert Postings Telegraphille.

Facebook kerää automaattisesti käyttäjistään tietoja, ja ehdottaa uusia ystäviä esimerkiksi samojen kiinnostuksen kohteiden avulla.

Jo yksi yhteydenotto tai klikkaus toi ehdotuksia

Toinen tutkija Gregory Waters kertoi Telegraphille, kuinka hänen ehdotetut ystävänsä täyttyivät ISIS-järjestöä kannattavien henkilöiden profiileilla, kun hän oli jutellut yhden aktiivisen jihadistin kanssa Facebookissa.

Postings taas kertoo saaneensa ystäviinsä ehdotuksia ekstremisteiltä klikattuaan vain yhtä uutisartikkelia, joka käsitteli islamistien nousua Filippiineillä.

Tutkimuksen mukaan tuhannesta terrorismia tukevasta profiilista vain alle puolet poistettiin Facebookista kuusi kuukautta myöhemmin. Usein profiili myös säilytettiin, jos käyttäjä poisti terrorismiin liittyvän sisällön sivuiltaan.

Tutkijoiden mukaan projekti on todistanut, ettei Facebookilla ole halua tai kykyä puuttua ekstremistiseen sisältöön sivustolla.

Facebook: Terrorismille ei paikkaa palvelussa

Facebookin mukaan terroristeille ei ole paikkaa sosiaalisen median palvelussa. Yhtiö kommentoi, että sen automaattinen suodatus poistaa jo nyt 99 prosenttia ISIS-järjestöön ja Al Qaedaan liittyvästä sisällöstä. Edustajan mukaan ongelmaan ei ole helppoa teknistä korjausta.

Facebook kertoo kuitenkin työskentelevänsä aktiivisesri ekstremistisen sisällön poistamiseksi.

Aiemmin Facebookia on syytetty myös osasyyllisyydestä Myanmarin kansanmurhaan. Kävi ilmi, että palvelu auttoi levittämään vihapuhetta muslimeja vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja