Mainos

Facebook-kuvista ongelmia päivittäin – muhkea lasku voi uhata

Facebook-ryhmissä julkaistavien valokuvien tekijänoikeudet ovat asia, joka ei aina pyöri päällimmäisenä kuvien lataajien mielessä. Niin ammattilaisten kuin harrastajakuvaajien edunvalvojana toimiva Finnfoto (Suomen Valokuvajärjestöt ry) törmää valokuvien luvattomaan käyttöön joka päivä.

– Tämän asian kanssa olemme tekemisissä päivittäin. Saamme asian tiimoilta keskimäärin 3-4 yhteydenottoa päivässä, arvioi Finnfoton toiminnanjohtaja Mikko Säteri.

Luvattomasta käytöstä voi tulla muhkea lasku, mikäli kuvan oikeuksienhaltija haluaa asiaan puuttua.

– Valokuva on tuote tai hyödyke, jota myydään ja vuokrataan. Jos se otetaan luvatta käyttöön, se ei ole kannattavaa liiketoimintaa, kiteyttää Säteri.

Maalaisjärkeä kannattaa käyttää kuvia eri sivustoille ladatessa.

– Kannattaa istuttaa itsensä kuvan ottajan asemaan. Jos olisit ottanut itse postikorttiin valokuvan, niin haluaisitko työtäsi hyödynnettävän ilman korvausta. Sama on tilanne myös kirjoissa julkaistujen kuvien kanssa, Mikko Säteri huomauttaa.

– Kuvien julkaiseminen tulee ongelmalliseksi myös silloin, kun kuvassa on ihmisiä. Jos ihminen on ollut koulukiusattu, hän ei välttämättä halua vanhaa luokkakuvaa julkaistavan, Säteri jatkaa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.