Mainos

Ex-hiihtolääkäri: Veriarvojen heilahtelua seliteltiin krapulalla

Hiihtoliiton entinen lääkäri Pirkka Mäkelä kertoo tänään Helsingin käräjäoikeudessa näkemyksensä hiihdon dopingkulttuurista 1990-luvulla.

Hän toimi hiihdon lääkärinä yli seitsemän vuoden ajan vuodesta 1994. Hänen tehtävänään oli urheilijoiden terveyden hoitamisen lisäksi seurata urheilijoiden veriarvojen heilahteluja.

- Oli poikkeavia veriarvomuutoksia, jotka havaittiin niillä kenttälaitteilla, jotka olivat käytettävissä. Niihin reagoitiin ilmauksin, joiden voidaan sanoa olevan huumorintajun rajamailla. Käytettiin ilmaisuja "e-vitamiini" ja "e-kuuri", Mäkelä vastasi syyttäjän kysymykseen siitä, millaisia vihjeitä Mäkelä havaitsi epo-hormonin käytöstä.

Suoraa tietoa doping-aineiden käytöstä hän ei kuitenkaan saanut. Ainoastaan päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö kertoi hänelle tietoja lääkehankinnoista tipoittain. Hiihtäjät puolestaan antoivat mitä erilaisempia syitä veriarvojen heilahteluille.

- Suurimmat yksittäiset heittelyt (veriarvoissa) johtuivat krapulasta, Mäkelä totesi olkiaan kohauttaen.

Mäkelän mukaan krapula tai muut "luonnolliset syyt" eivät voineet kuitenkaan olla heilahteluiden aiheuttajina.

- Uskottiin vahvasti siihen, että veriarvoja manipuloidaan. Tämä ei ollut luonnollinen kehitys.

90-luvun loppuvaiheessa Pirkka Mäkelä vastasi myös plasmalaajentajien annostelusta urheilijoille. Niitä käytettiin, koska muuta keinoa pitää hiihtäjien veriarvot sallituissa lukemissa ei ollut.

"Syytettyjä paikalla verenlaskussa"

Trondheimin kisoissa vuonna 1997 yhden urheilijan veriarvot ylittivät rajat.

Mäkelälle oli annettu ylemmältä taholta tällaisten tilanteiden varalle selkeät toimintaohjeet: rajat ylittävän hiihtäjän verta olisi viisainta laskea, jotta päästäisiin terveysriskirajan alapuolelle. Toimenpide suoritettiin miesten hiihtomaajoukkueen majapaikassa päivän tai kaksi ennen kilpailua.

- Leppävuori ja Vähäsöyrinki olivat paikalla. Piiraisen voisin luulla olleen paikalla, mutta jos jollakin muulla on jokin muu käsitys, niin en ole varma.

Mäkelä oli jutussa syyttäjän todistajana. Oikeudessa kuullaan tällä viikolla useita lääkäritodistajia. Oikeudenkäynti jatkuu kesäkuulle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.