Ex-lajipäälliköt pesivät kätensä dopingista

Hiihtoliiton entiset lajipäälliköt Pekka Vähäsöyrinki ja Jari Piirainen pesivät tänään kilpaa käsiään kaikesta hiihtovalmennukseen ja dopingsyytöksiin liittyvästä. Vastaajilta pyydettiin tänään dopingoikeudenkäynnin aluksi lyhyet vastaukset syytteisiin.

Puolustusasianajajien mukaan mahdollisella dopingin käytöllä ei olisi ollut mitään tekemistä Vähäsöyringin ja Piiraisen kanssa.

- Jari Piirainen on koulutukseltaan luokanopettaja. Hän on ollut maastohiihdon lajipäällikkö, jonka tehtäviin on kuulunut taloushallintotehtävät ja sponsoreiden hankkiminen. Mihinkään valmennukseen liittyvään hän ei ole osallistunut, eikä hänellä olisi siihen ollut edellytyksiäkään.

Myös Vähäsöyringin puolustus on samoilla linjoilla. Edes nyt oikeudessa myönnetty ex-hiihtäjä Jari Räsäsen nesteytys vuonna 1997 ei ollut puolustuksen mukaan ex-lajipäällikkö Vähäsöyringin tiedossa.

- Sitä paitsi nesteytyshän on sinänsä sallittua.

Vähäsöyringin puolustus vetosi useaan otteeseen siihen, että 90-luvun puolivälissä hän oli Japanin päävalmentaja. Hän ei siis tiennyt suomalaisurheilijoiden asioista.

"Piirainen ei ovimiehenä"

Piiraisen puolustaja myönsi salissa, että mikäli väitetty kiellettyjen aineiden käyttö olisi tunnustettu jo ensimmäisessä oikeudenkäynnissä, sillä olisi ollut merkitystä lopputuloksen kannalta. Tämä on syytteen lähtökohta, jonka muun muassa Jari Räsäsen puolustus osittain kiisti.

Puolustus totesi, ettei tällä Piiraisen kannalta kuitenkaan olisi ollut merkitystä.

- Hän ei olisi tullut tietämään, jos aineita olisi käytetty. Syyttäjän tiedot siitä, että Piirainen olisi toiminut jonkinlaisena ovimiehenä verenlaskussa, kiistetään ehdottomasti. Hän ei ole edes asunut näiden urheilijoiden kanssa, vaan aivan eri paikassa.

Piirainen oli maastohiihdon lajipäällikkönä vuoteen 1997 asti, jonka jälkeen entinen valmentaja Pekka Vähäsöyrinki jatkoi tehtävässä vuoteen 1998.

Myöhemmin Piirainen palasi vielä liiton toimitusjohtajaksi. Nykyisin Piirainen on Kuopion matkailupalveluiden toimitusjohtaja.

Syyttäjä vaatii miehille ehdollista vankeuttatörkeästä petoksesta. Myöhemmin oikeudenkäynnin aikana syytettyjä kuulustellaan vielä henkilökohtaisesti oikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat