Mainos

Kyrö: Räsäsestä laskettiin verta Trondheimissa

Poliisin esitutkinnan mukaan hiihtäjä Jari Räsäselle tehtiin maallikolle outo toimenpide Trondheimin MM-kisoissa Norjassa vuonna 1997. Siitä ei saatu varmuutta, oliko kyse sallitusta nesteytyksestä vai kyseenalaisesta verenpoistosta hemoglobiiniarvon alentamiseksi.

Silloisen Suomen naisten maajoukkueen valmentajan Kari-Pekka Kyrön käsityksen mukaan Räsäsestä laskettiin verta, koska se oli ainoa konsti alentaa epon poikkeuksellisen korkeaksi nostama hemoglobiiniarvo.

- Jari Räsänen makasi siinä hoitopöydällä, ja hänelle oli aukaistu laskimotie tähän kainaloon. Se on sen ison laskimon paikka. Olin nähnyt aikaisemmin, että sitä kautta lasketaan erilaisia nesteitä sisälle. Mutta sillä kertaa letkunpää oli vapaana ja poistettiin verta, kertoi Kyrö kuulusteluissa.

Suomen joukkueen silloinen lääkäri Pirkka Mäkelä kertoi kuulusteluissa, että Kyrön kuvailema hyvin poikkeuksellinen toimenpide Suomen mieshiihtäjien majapaikassa jouduttiin suorittamaan urheilijan terveyden ja kilpailuoikeuden turvaamiseksi.

Hän ei kuitenkaan kertonut, kenestä verta laskettiin. Mäkelä vetosi potilas-lääkäri-suhteeseen. Myös Mäkelällä oli kuulusteluissa sellainen käsitys, ettei hemoglobiini nouse kahdensadan tuntumaan ilman vippaskonsteja.

Sekä Mäkelä että Kyrö ovat sittemmin saaneet elinikäisen toimitsijakiellon Lahden MM-kisojen tapahtumien takia.

Keitä oli paikalla?

Kyrön mukaan talossa olivat toimenpiteen aikaan Suomen hiihtojoukkueesta Antti Leppävuori ja Jari Piirainen sekä Jari Räsänen. Myös Japanin joukkueen päävalmentaja Pekka Vähäsöyrinki oli Kyrön mukaan paikalla.

Mäkelä muisti, että paikalla oli todennäköisesti Kyrö sekä tämän nimeämiä ihmisiä. Hänen mukaansa tilanne oli niin poikkeuksellinen, että siitä myös puhuttiin paikalla olijoiden kesken.

Väitetyistä läsnäolijoista Vähäsöyrinki sanoi kuulusteluissa, ettei käynyt koko kisojen aikana Suomen joukkueen majapaikoissa.

Piirainen puolestaan kertoi, ettei nähnyt Kyrön kuvaamaa tapahtumaa ja kuuli siitä vasta mediasta.

Leppävuori kertoi ensin, ettei Kyrön kertomaa tilannetta ole ollut. Myöhemmin Leppävuori myönsi, että hän on saattanut olla paikalla, kun Räsästä nesteytettiin.

Räsäsen itsensä mukaan väitteet verenpoistosta ja korkeasta hemoglobiiniarvosta eivät pidä paikkaansa. Hän myönsi, että Pirkka Mäkelä nesteytti häntä Trondheimissa. Hän ei osannut varmasti sanoa, keitä muita oli nesteytyksessä paikalla. Kyrön läsnäoloa hän ei muistanut ja piti tämän väitteitä kostona.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja