Mainos

Hiihtodoping: Oikeus kuuntelee vonkuvia nauhoituksia mm. Räsäsen unista

Hiihtodoping-oikeudenkäynti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa kirjallisten todisteiden kuulemisella. Syyttäjä esittelee omia todisteitaan, joihin kuuluu mm. Jari Räsäsen kertomus kärsimyksistään vuonna 1999 käydyssä alkuperäisessä STT-oikeudenkäynnissä.

Nauhoitus on vonkuva ja heikkolaatuinen. Ääni suhisee. Tekstistä saa kuitenkin selvän, koska se on heijastettu käräjäsalin seinälle tekstinä.

Oikeudessa 1999 Räsänen kertoi millaisia kärsimyksiä STT:n kasvuhormoniuutisointi oli hänelle aiheuttanut. Uutinen julkaistiin talvella 1998 ja käräjäoikeus istui juttua kesällä 1999.

Räsäsen 1999 oikeudessa kertoma uni

"Ajelin Valametilla siinä oman kylän tiellä ja tuli vastaan tuli todella iso traktori, me just sovittiin ohittamaan siinä tiellä. Ja sen jälkeen tuli heti perässä tuli vielä isompi, sit me ei ennää sovittu kohtaamaan siinä tiellä, että mä jou'uin ajamaan jo ojan puolelle, ja sieltä siten hyppäsi sieltä ison traktorin kyyistä niin minun kyytiini joku häiskä, ja sit se alako alako kyselemään tästä tästä STT:n väittämästä ja syytöksistä ja mä sanoin, että mitäs tässä, että oikeudenkäynti lähestyy ja josta minä oon todella todella ilonen, että ollaan siinä pisteessä.

Ja alako kyselemään, että ootko sä valmis siihen, että että onko sulia mitään pelättävää? Mä sanoin, että mulla ei tämän asian suhteen mitään pelättävää. Siinä vaiheessa mulle tuli tuli siinä semmonen kuva, että tää on heiän heiän palakkaama heiän palakkaama todistaja tai kätyri, mikskä mä sitä voisin nimittää. Sitten juttu meni siinä vaiheessa, siinä vaiheessa mä vähän ajattelin, että mä pärjään kyllä tälle, että ei tuo nyt niin iso jätkä, että en pärjäis.

Ja jossain vaiheessa se sitte alako sanomaan, että ootko sä valamis menemään oikeudenkäynnissä, niin kun tullee se päivä, niin testiin? Mä sanoin, että minä oon valamis ollu testiin menemään aina ja oon edelleenkin. Tuota siinä vaiheessa se hyökkäs minun päälle ja siinä vaiheessa sillä oli semmonen pitkä piikki, ruisku ja tuota se tökkäs minua tähän kämmeneen jotakin ainetta ja sano, että nyt nyt sinä et, nyt sä et maha mulle mittää, johonka, siinä vaiheessa, kun se tökkäs sen piikin, niin mä heräsin siihen, kun mä huusin niin perkeleesti."

Nauhalla Räsästä kuulustelee ensin syyttäjä Maarit Loimukoski ja sitten hänen oma asianajajansa Urpo Väänänen.

Väänänen: No onko ennen tätä jupakkaa, ootko, onko sinun korviin kantautunu huhuja, että sinua epäiltäisiin dopingin käytöstä?

Räsänen: Ei, ei mittää sellaista, ei koskaan kukaan tullu sanomaan.

Sotamaa tivaa nauhalla

Myöhemmin nauhalla STT:n Kari Väisäsen ja Johanna Aatsalo-Sallisen asianajaja Petteri Sotamaa tivaa Räsäseltä yksityiskohtia.Räsänen hermostuu.

Sotamaa: Mä kysyn vielä kerran, et miks nää kaikki henkilöt, joita on useita, niin kertois nimenomaan hiihtäjä Jari Räsäsestä ja hänen kasvuhormonihankinnoistaan, jos ei se pitäis paikkaansa, minkä takia?

Räsänen: Sitä on, siihen oon minä väärä vastaamaan, sinunhan se pitäs tietää.

Sotamaa: Olen sanonut niin, että sinä olet ainoa, joka siihen pystyy vastaamaan.

Räsänen: Minä en tiedä asiasta yhtään mitään, niin montako kertaa minun täytyy tämä asia sannoo, minä en tiiä asiasta yhtään mittään, niin minua siis ihmetyttää minkä takia minä täällä oon. Miks minut, siis tämmöseen paikkaan minut ahistettaan ja kertomaan tämmösestä asiasta, mistä minä en tiiä yhtään mittään. Millonkaan ja koskaan ollu kenenkään kanssa missään tekemisissä saati käyttäny, ostanu tai myyny tai pitäny hallussa, niin minä oon täällä nytte. Minun tekemisiäni ja kaikkea tarkkaan täällä niin, tää on niin hävytöntä, että tässä ei mitään järkeä. Mä en tiiä, et miten kauan tätä, miten kauan tässä pittää kestää tätä.

Sotamaa: Niin yks kysymys vielä. Minkä takia nää kaikki muut on väärässä ja sinä oot oikeassa?

Räsänen: Mistä minä tiiän. Minä tiiän vaan omat tekemiseni.

Kuulustelu jatkuu suhisevalla nauhalla

Lopussa puheenjohtaja puuttuu Sotamaan tiukkaan tyyliin.

Sotamaa: Mikä siinä on mahdotonta, se että hiihtäjä käyttää kasvuhormonia?

Räsänen: Se on mahdotonta, kun minä en käyttänyt.

Puhenjohtaja Kauko Huttunen: Alkaa mennä vähän painostuksen puolelle.

Räsänen: Tässä ei mittää järkee.

Sotamaa: Ei muuta kysyttävää.

Räsänen: Miten te voitte, i1ikeette noin hävytön olla?

Asianajajat kiistelevät salissa

Uuden jutun syyttäjän Mikko Jaatisen mukaan nauhoite osoittaa sen miten Räsänen yritti perusteettomasti vaatia jutussa miljoonan markan korvauksia.

Antti Leppävuoren asianajaja Ari Korhonen huomautti, että näissä vanhoissa kuulusteluissa puhutaan nimenomaan kasvuhormonista. Myöhemmin mukaan on tullut epo ja yleinen dopingin käyttö.

- Voidaanko siis kiistää kasvuhormonin käyttö, jos epoa on käytetty, STT:tä edelleen avustava Sotamaa kysyi oikeudessa muilta avustajilta.

- Uutinenhan koski kasvuhormonia. Eposta ei ollut mitään puhetta. Sillä on suuri merkitys, Räsäsen asianajaja Jaakko Jyrälä totesi.

- Voidaanko kiistää kasvuhormoni, vaikka olisi käytetty epoa? Sotamaa jatkoi.

- Tässä oli kyse siitä, että Räsäsen väitettiin käyttäneen varastettua kasvuhormonia, Jyrälä sanoi.

Leppävuoren asianajaja Korhonen huomautti, ettei hänen mielestään ole väärin vaatia miljoonaa, jos perusteettomasti väitetään käyttäneen kasvuhormonia.

Syyttäjä Jaatinen muistutti, että syytteessä puhutaan siitä, että hänen mukaansa Räsänen on käyttänyt urheilussa kiellettyjä aineita.

Seuraavaksi siirryttiin kuuntelemaan Räsäsen kuulustelua Helsingin hovioikeudessa.

Aiempia uutisia oikeudenkäynnistä. Käsittely alkoi valmisteluistunnolla 30.3. ja pääkäsittely alkoi 27.4.:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.