Mainos

Kyrö: Naganossa lähtöviivalle plasmalaajentajien avulla

Kari-Pekka Kyrön mukaan Naganon olympialaisissa vuonna 1998 käytettiin plasmalaajentajia, jotka eivät olleet tuolloin kiellettyjä.

Maajoukkueen ex-päävalmentaja Kyrö kertoi poliisin esitutkinnassa, että niitä käytettiin urheilijoiden korkeiden hemoglobiiniarvojen laskemiseksi.

Kansainvälinen hiihtoliitto julkaisi aamuisin listan hemoglobiinitesteihin joutuvista urheilijoista. Kyrön mukaan valmiina olleet tippaletkut kytkettiin testiin joutuviin urheilijoihin. Kyrön mukaan kiire oli muun muassa siksi, että plasmalaajentajien teho on parhaimmillaan heti toimenpiteen jälkeen.

Naganossa oli hemoglobiinille ylärajat, joiden rikkojilta evättiin lähtölupa. Syyksi korkeisiin hemoglobiiniarvoihin on epäilty epo-hormonin käyttöä.

Kyrön mukaan epo-hormonia käytettiin maastohiihdossa jo kaudella 1992-1993. Kyrö sanoo epon annostelun olleen tuolloin Vuokatin urheiluopistossa työskennelleen Kari Kajauksen tehtävä. Kajaus kiistää tutkinnassa tienneensä mitään epon käytöstä.

Hän muistaa pistäneensä jotain ainetta suoneen viidelle tai kuudelle Suomen maajoukkuehiihtäjälle urheilijoiden itsensä pyynnöstä, mutta hän sanoo uskoneensa, että kyse oli sallituista aineista.

(MTV3 - STT)

Lisää dopingista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.