Eristys rakkaista mursi hoitokodissa asuvan vanhuksen – lapsenlapsenlapsi julkaisi paljonpuhuvat kuvat: "Näen, miten hän hiipuu pois yksinäisyydessä"

Mies piti koronavirusta huijauksena ja kutsui sukulaisia juhliin – karmeat seuraukset 4:26
Illanistujaisilla oli surulliset seurakset.

100-vuotias vanhainkodissa asuva Doreen on kärsinyt pahasti koronaviruksesta johtuvista tapaamisrajoituksista, kertoo muun muassa Daily Record.

100-vuotiaan skotlantilaisen Doreen Tillyn lapsenlapsenlapsi Sonia Dixon on 4. marraskuuta julkaissut Facebookissa kuvia isoisoäidistään osoittaakseen miten paljon yksin koronakaranteenissa hoivakodissa oleminen on masentanut tätä.

Toisessa kuvassa on Doreen kuvattuna koronaeristäytymisen alkaessa. Alzheimerin tautia sairastava rouva juhli maaliskuussa 100-vuotissyntymäpäiväänsä. Toisessa otoksessa näkyy Doreen nyt. 

Doreen on nähnyt sukulaisiaan paljon harvemmin kuin aiemmin, sillä vanhainkodissa on tiukat turvallisuusjärjestelyt koronaviruksen varalta. Nyt tapaamisia on kerran viikossa. Vierailuaika on puoli tuntia. 

"Musertavaa katsottavaa"

Sonia kertoo, että mummi on käytännössä lakannut puhumasta tapaamisten aikana. Tämä vaikuttaa hyvin masentuneelta.

– Mummissa näkyvä ero on musertavaa katsottavaa. Ennen hän oli täynnä iloa ja innoissaan siitä, että sukulaiset kävivät hänen luonaan säännöllisesti.

– Ennen eristäytymistä hänen luonaan kävi vieraita koko ajan ja hän rakasti sitä. Se oli hänelle jotain, jonka vuoksi elää.

Doreenilla on liuta jälkeläisiä. Kaksi hänen omista lapsistaan on jo kuollut, mutta hänellä on kahdeksan lapsenlasta, 16 lapsenlapsenlasta sekä kahdeksan lapsenlapsenlapsenlasta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sonian mielestä tapaamissääntöjä pitäisi muuttaa

Sonia kertoo, että heille annettiin kaksi vaihtoehtoa: sisätiloissa Doreenia tapaamaan voisi tulla yksi henkilö ja ulkona useampi. He päätyivät ulkona järjestettyihin tapaamisiin, jotta mummi näkisi monia perheenjäsentä kerralla. Tapaamisissa pidettiin huolta turvallisesta etäisyydestä koronaviruksen tarttumisen ehkäisemiseksi.

– Jos ihminen on 100-vuotias, pitäisi olla hänestä itsestään kiinni, miten paljon hän pääsee tapaamaan perhettään, Sonia sanoo.

Hoivakoti kertoo noudattavansa sääntöjä, mutta Sonian mielestä päättävien tahojen pitäisi pohtia uudelleen tapaamisäännöksiä.

Vanhainkodin mukaan tilanne on vaikea

Vanhainkoti kommentoi tapausta tiedotteessa. Daily Recordin mukaan siinä luki seuraavaa:

– Työntekijämme tuntevat jokaisen asukkaan ja monia heidän sukulaisiaan. He ymmärtävät, miten tärkeitä vierailut ovat ja miten vaikeaa on niillä, jotka eivät viime kuukausina päässeet näkemään läheisiään.

– Vaikka tämä on haastavaa aikaa kaikille, meidän pitää yhdessä tehdä töitä sen eteen, että suojelemme asukkaitamme. Turvallisuus on etusijalla kaikessa tekemisessämme. On erittäin vaikeaa tasapainotella niiden toimien välillä, joita tarvitaan asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin takaamiseksi ja koronavirusvaaran takia.

Mummin tilanne tuntuu musertavalta

Sonia haluaa mumminsa pois vanhainkodista.

– En kestä katsoa tätä enää pidempään. Näen, miten hän hiipuu pois yksinäisyydessä. Kun olin hänen luonaan yhden ulkona järjestetyn tapaamisen aikana, hän sanoi minulle, että haluaisi vain kuolla.

– Hän on ollut todella allapäin. Ensimmäistä kertaa hänen 100-vuotisen elämänsä aikana hänelle on määrätty masennuslääkkeitä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat