Tutkijat hämillään: Syöpäsairas 71-vuotias kantoi tartuttavaa koronavirusta 70 päivää – oli koko ajan oireeton

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä koronavirustartunnan voi tunnistaa? Katso listaus tyypillisimmistä oireista.

Amerikkalaiset tutkijat raportoivat Cell-lehdessä leukemiaa sairastavasta naisesta, joka eritti koronavirusta ainakin 70 päivän ajan, vaikka hänellä ei ollut edes oireita. Tavallisesti tartuttava aika kestää lieväoireisessa covid-19-taudissa noin viikon.

Leukemiaa sairastavalla amerikkalaisella naisella todettiin koronavirustartunta maaliskuun alussa sairaalakäynnin yhteydessä. Tyypillisesti tartunnan saanut potilas erittää virusta korkeintaan viikkoja, mutta tältä naiselta otettu koronatesti osoittautui positiiviseksi vielä kesäkuun puolessavälissä.

Kyseessä on tutkijoiden tietojen mukaan pisin aika, jonka kukaan on kantanut koronavirusta oireettomana.

Nainen oli riskiryhmää, mutta ei kärsinyt koronaoireista

71-vuotias potilas kuului ikänsä, syöpätaudin ja elimistön vastustuskykyä heikentävän tilan vuoksi koronaviruksen riskiryhmään, mutta hänellä ei koskaan ilmennyt mitään koronaoireita, tutkijat kertovat tiedotteessa.

Potilaasta säännöllisesti kerätyt näytteet paljastivat, että nainen eritti virusta 105 päivää. Tartuttavia viruspartikkeleita tutkijat havaitsivat ainakin 70 päivän ajan.

– Uskomme, että tämä potilas olisi voinut levittää virusta eteenpäin vähintään 70 päivän ajan, tapausraporttia kirjoittanut amerikkalaisvirologi Vincent Munster sanoo Business Insiderille.

Tutkijat eivät tiedä, miksi nainen ei kärsinyt infektioon liittyvistä oireista. Koska potilas eristettiin omaan huoneeseensa, hän ei tartuttanut virusta kehenkään.

Tavallisesti koronan tartuttava aika kestää viikon

Kyseessä on tutkijoiden tietojen mukaan pisin aika, jonka kukaan on kantanut koronavirusta oireettomana. Lokakuussa raportoitiin koronaan sairastuneesta oireilevasta naisesta, joka levitti virusta 61 päivän ajan.

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan pisin tartuttava aika on todennäköisesti 20 päivää oireiden alkamisen jälkeen, jos ihminen on sairastunut koronataudin vakavaan muotoon. Nyt tutkijat kuitenkin esittävät, että potilaat, joiden elimistön puolustusjärjestelmän toiminta on heikentynyt, saattavat erittää koronavirusta tätäkin pidempään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että lieväoireisessa koronavirustaudissa tartuttava aika kestää noin viikon ja vakavimmissa tautimuodoissa jopa kaksi viikkoa. Tartuttavimmillaan sairastunut on taudin alussa ja muutama päivä ennen oireiden alkua.

Naisen elimistö ei tuottanut koronaviruksen vasta-aineita

Tutkijat uskovat potilaan kantaneen koronavirusta näin pitkään, sillä hänen heikentynyt immuunijärjestelmänsä ei kyennyt nujertamaan sitä. Verikokeiden mukaan naisen elimistö ei koskaan tuottanut vasta-aineita, mutta hänelle ei myöskään kehittynyt varsinaista covid-19-tautia.

Naiselta otetut koronanäytteet osoittivat, että virus muuttui kuukausien kuluessa. Tutkijat eivät kuitenkaan usko, että havaituilla mutaatioilla oli vaikutusta infektion pitkään kestoon. Mutaatioilla ei ollut myöskään vaikutusta viruksen kahdentumiseen.

Löydökset perustuvat yhteen harvinaiseen tapaukseen, joten niistä ei voi vetää johtopäätöksiä koskemaan muita potilaita, joiden vastustuskyvyn toiminta on heikentynyt. Tutkijat kuitenkin toivovat, että tapaus lisää ymmärrystä koronaviruksen käyttäytymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat