Paula, 43, laittoi kasvomaskin kauppaan mennessään – pian tuli kiire pois: "En osannut odottaa ollenkaan tuollaista reaktiota"

Kun Paula Korkiamäki laittoi maskin kasvoilleen, hän huomasi saavansa pelottavia oireita. Korkiamäki ei ole ainut, jolle hengittämistä vaikeuttava maski on aiheuttanut ahdistusta.

Seinäjoella asuva Paula Korkiamäki kokeili ensimmäisen kerran kasvomaskia pari viikkoa sitten, kun hän meni paikalliseen supermarkettiin.

Jo lyhyen käytön jälkeen perusterve 43-vuotias huomasi hengityksensä vaikeutuvan. Häntä alkoi pyörryttää, sydän hakkasi rinnassa. Lopulta iski paniikki. Korkiamäki yritti rauhoittaa hengitystään ja kiirehti tekemään ostoksensa loppuun, jotta pääsisi ulos kaupasta.

Heti ulos päästyään Korkiamäki otti kertakäyttömaskin pois kasvoiltaan ja haukkoi raitista ilmaa.

– En osannut odottaa ollenkaan tuollaista reaktiota, hän sanoo.

Maskin käytön aiheuttamat oireet muistuttivat Korkiamäkeä nuorena koetuista paniikkikohtauksista. Pelottavat kohtaukset ovat painaneet mieleen voimakkaan jäljen.

Onnekseen Korkiamäki tunnisti, ettei maskin käytöstä aiheutunut lievempi ahdistus johtunut paniikkikohtauksesta ja onnistui välttämään sitä pahentavan katastrofiajattelun.

Kasvomaski voi lisätä ahdistustuntemuksia

Korkiamäki ei ole ainut, joka on kokenut kasvomaskin aiheuttavan ahdistuksen tunteita. Psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti Helsingin Sanomien julkaisemassa kolumnissaan, miten itse huomasi kasvomaskin voimistavan epämukavia jännitystuntemuksia.

Kasvomaskia käytettäessä hengitettävään ilmaan sekoittuu omaa uloshengitysilmaa. Lisääntynyt hiilidioksidin määrä hengitysilmassa tekee hengittämisestä hieman raskaampaa ja voi aiheuttaa huimausta, väsymistä sekä hengitysvaikeuksia. Ylimääräisen kerroksen läpi hengittäminen aiheuttaa vastuksen, joka voi johtaa ahdistavaan tunteeseen.

Tukala hengittäminen voi lisätä ahdistustuntemuksia etenkin ihmisillä, joilla on taipumusta ahdistukseen.

Suomen Apteekkariliiton ylläpitämällä Apteekki.fi-sivustolla neuvotaan, että ahdistavaa tunnetta voi ehkäistä käyttämällä maskia vain niissä tilanteissa, joissa sitä suositellaan. Kirurginen maski on usein kevyempi käyttää kuin paksumpi kankainen versio.

Älä tuomitse liian herkästi

Korkiamäki on huomannut, että ilman kasvomaskia kulkeva saa herkästi osakseen vihaisia katseita. Hän ymmärtää, että maskia käyttämällä suojelee itseään ja muita koronavirustartunnalta. Korkiamäki on pyrkinyt hidastamaan koronan leviämistä pysyttelemällä kotona sekä pitämällä muihin ihmisiin turvavälit.

Ahdistavan kauppareissun jälkeen Korkiamäki on siirtynyt asioimaan pienemmissä kaupoissa. Hän on harjoitellut maskin käyttöä kotona. Edelleen maski muuttaa nopeasti hengityksen raskaaksi. Lisäksi Korkiamäki huomasi, että maski sai hänen nenänsä tukkeutumaan, mikä vaikeutti hengittämistä entisestään. 

Keho hätääntyi ja harjoittelu aiheutti kovan päänsäryn.

Korkiamäki toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, miten hankalaa joillekin voi kasvomaskin käyttö olla. Vaikeasta sydän- tai keuhkosairaudesta kärsivän ei suositella välttämättä käyttävän kasvomaskia, mutta maskin käyttäminen voi olla osalle ihmisistä vaikeaa myös psyykkisistä syistä.

Korkiamäki toivoo, etteivät ihmiset tuomitsisi henkilöä, joka ottaa maskin kasvoiltaan saadakseen happea.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittaislähteet: Hs.fi, Apteekki.fi

Lue myös:

    Uusimmat