Uuden Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan ruokakaupan työntekijöillä on kohonnut riski sairastua koronavirustautiin. He saattavat myös levittää tautia eteenpäin tietämättään, sillä monella infektio on oireeton, tutkijat varoittavat tiedotteessa.
Koronaviruspandemia on lisännyt merkittävästi etätyönteon määrää, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta työskennellä kotoaan käsin. Esimerkiksi monet palvelualalla työskentelevät henkilöt eivät voi tehdä työtään etänä.
Occupational & Enviromental Medicine -tiedelehdessä ilmestynyt amerikkalainen havaintotutkimus esittää, että ruokakaupassa asiakaspalvelutehtävissä työskentelevillä ihmisillä on selvästi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin. Oireettomana sairastavat saattavat lisäksi levittää virusta eteenpäin.
Oireettomien koronatartunnan saaneiden osuudesta on esitetty erilaisia arvioita pandemian aikana. Useiden arvioiden mukaan suuri osa tartunnan saaneista on lieväoireisia tai oireettomia.
LUE MYÖS: Miksi moni sairastaa koronan oireettomana tai lieväoireisena? Tutkijoilta uusi yllättävä selitys
Kolme neljästä kantoi koronaa oireettomana
Nyt julkaistut löydökset perustuvat 104 ihmisen otantaan. Osallistujat työskentelivät samassa Bostonissa sijaitsevassa ruokakaupassa. Jokainen työntekijä testattiin koronavirusinfektion varalta. Lisäksi he raportoivat tutkijoille elämäntavoistaan, roolistaan työpaikalla, mahdollisista koronaoireista ja altistumisesta virukselle sekä kokemastaan ahdistuksesta ja masennuksesta.