Tutkija varoittaa "viruksen välikäsistä" – amerikkalaisen ruokakaupan työntekijöistä joka viides sairasti koronaa, valtaosa oireettomana: "Hyvin hälyttävää"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Miten koronavirus oireilee? Katso videolta tyypillisimmät oireet.

Uuden Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan ruokakaupan työntekijöillä on kohonnut riski sairastua koronavirustautiin. He saattavat myös levittää tautia eteenpäin tietämättään, sillä monella infektio on oireeton, tutkijat varoittavat tiedotteessa.

Koronaviruspandemia on lisännyt merkittävästi etätyönteon määrää, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta työskennellä kotoaan käsin. Esimerkiksi monet palvelualalla työskentelevät henkilöt eivät voi tehdä työtään etänä.

Occupational & Enviromental Medicine -tiedelehdessä ilmestynyt amerikkalainen havaintotutkimus esittää, että ruokakaupassa asiakaspalvelutehtävissä työskentelevillä ihmisillä on selvästi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin. Oireettomana sairastavat saattavat lisäksi levittää virusta eteenpäin.

Oireettomien koronatartunnan saaneiden osuudesta on esitetty erilaisia arvioita pandemian aikana. Useiden arvioiden mukaan suuri osa tartunnan saaneista on lieväoireisia tai oireettomia.

Kolme neljästä kantoi koronaa oireettomana

Nyt julkaistut löydökset perustuvat 104 ihmisen otantaan. Osallistujat työskentelivät samassa Bostonissa sijaitsevassa ruokakaupassa. Jokainen työntekijä testattiin koronavirusinfektion varalta. Lisäksi he raportoivat tutkijoille elämäntavoistaan, roolistaan työpaikalla, mahdollisista koronaoireista ja altistumisesta virukselle sekä kokemastaan ahdistuksesta ja masennuksesta.

Joka viides eli 20 prosenttia työntekijöistä antoi positiivisen koronavirusnäytteen. Infektion ilmaantuvuus oli selvästi suurempi kuin muualla alueella, jossa 0,9–1,3 prosenttia testatuista todettiin koronaan sairastuneeksi. 

Kasvokkain asiakkaita kohtaavat työntekijät antoivat positiivisen koronavirusnäytteen viisi kertaa todennäköisemmin kuin heidän muissa asemissa työskentelevät kollegansa. Palvelutehtävissä työskentelevät henkilöt saattavat olla merkittävä tartuntojen lähde, sillä kolme neljästä positiivisen koronanäytteen antaneesta oli oireeton.

– Tämä on ehdottomasti hyvin hälyttävää, sillä se tarkoittaa, että vähittäiskaupan työntekijät altistavat asiakkaita ja tavallaan toimivat viruksen välikäsinä – melkein kuin superlevittäjinä, tutkimusta tehnyt Justin Yang sanoo yhdysvaltalaiskanava CNN:lle.

Lähes kaikki vastaajat kertoivat käyttävänsä maskia töissä.

Ahdistus ja masennus oli yleisintä työntekijöillä, jotka eivät pystyneet pitämään turvavälejä työssään ja jotka kulkivat työmatkansa julkisilla liikennevälineillä tai kimppakyydeillä.

Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten sekä tartuntoja että koronavirukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Tilanne on menossa pahempaan päin. Lokakuun lopussa maassa on todettu päiväkohtaisesti suurimpia tartuntamääriä koko pandemian aikana. Samanaikaisesti Suomessa koronatartuntojen määrän kasvu näyttää taittuneen.

Koronatartuntojen ehkäisy palvelualalla

Suomessa Työterveyslaitos julkaisi jo maaliskuun lopulla ohjeistuksen, jolla on tarkoitus estää covid-19-tartuntojen leviäminen palvelualoilla. Työterveyslaitos muun muassa suosittelee pitämään turvaväliä muihin ihmisiin, kun se on mahdollista, sekä pitämään lähikontaktitilanteet alle 15 minuutin mittaisina.

Sekä työntekijöiltä että asiakkailta toivotaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, kättelyn välttämistä ja turvavälien pitämistä. Kasvomaskien käyttöä suositellaan, kun alue on covid-19-taudin kiihtymis- tai leviämisvaiheessa

Monissa kaupoissa kassalle on asennettu läpinäkyvä levy seinäkkeeksi asiakkaan ja työntekijän väliin. Asiakkaita kehotetaan maksamaan ostoksensa maksukorteilla.

Lue kaikki koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat