Erikoinen ummetuskikka kiinnostaa somessa: "Voit vain poksauttaa sen ulos"

Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita 3:25
Herkkä vatsa? Ravitsemuterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, mitä ruoka-aineita kannattaa välttää.

TikTokissa jaettua erikoista niksiä ummetuksen helpottamiseen ei kannata ottaa tavaksi. Työntämällä sormen vaginaan voi todella saada ulostemassan liikkumaan, mutta jatkuvan ummetuksen syy tulisi selvittää lääkärissä.

TikTok-käyttäjä @ambrosialicewf on kerännyt miljoonayleisön videolleen, jolla hän kertoo, miten simppeli sormikikka auttaa ummetukseen.

Nainen vinkkaa, että sormen työntäminen vaginaan isolla hädällä ollessaan mahdollistaa sen, että ulosteen kulkua voi helpottaa sisäpuolelta.

– Voit tuntea kakan ja vain poksauttaa sen ulos, Ambrosia sanoo videolla.

Tutkitusti tehokasta

Metodi kuulostaa erikoiselta, mutta se on oikeasti käyttökelpoinen.

Esimerkiksi Michiganin yliopisto kertoo, että peräaukon ympäristön painelu on yksi tapa auttaa ulostemassaa liikkumaan pois anaalikanavasta, jos kärsii peräsuolen pullistumasta eli rektoseelesta. Liukasta vain sormi tai kaksi – tamponikin käy – työnnä emättimeen ja paina taaksepäin kohti anusta, yliopisto neuvoo.

Esimerkiksi raskauksien, synnytysten tai toistuvien ponnisteluiden seurauksena syntyvät peräsuolen pullistumat voivat aiheuttaa ulostamisvaikeuksia. Myös Terveyskylä-sivustolla kerrotaan, että monet vaivasta kärsivät auttavat ulostamista välilihasta tai emättimen puolelta sormella tukemalla tai peräaukon kautta sormella kaivaen.

Tekniikka on todettu toimivaksi muutamissa tutkimuksissa. Vuonna 2013 ilmestyneessä pienessä tutkimuksessa sormiavustus auttoi suurta osaa naisista ulostamaan. Sukupuolesta riippumatta välilihan hierominen voi auttaa ummetukseen, tutkijat huomasivat vuonna 2015.

Jatkuvan ummetuksen syy tulisi selvittää

Amerikkalainen gynekologi Jennifer Lincoln alleviivaa BuzzFeed-sivustolla, että vaikka tekniikka voi auttaa ummetukseen, ei sormikikkaa tulisi käyttää rutiininomaisesti. Jatkuvan ummetuksen syy tulisi selvittää lääkärissä. Kyseessä voi nimittäin olla oire monista eri sairauksista.

Ensisijaisesti ummetusta hoidetaan kuitupitoisella ruokavaliolla, riittävällä nesteiden juomisella, säännöllisellä ulostusrytmillä sekä liikunnalla.

Jos nämä eivät helpota, voi sorminiksiä kokeilla satunnaisen ummetuksen hoitoon, kunhan pitää kädet puhtaana ja lopettaa, jos alkaa sattua. Jatkuva pinnistely pöntöllä voi aiheuttaa peräpukamia ja nostaa verenpainetta, joten sormiavustus on parempi vaihtoehto.

Lue myös:

    Uusimmat