Älä pinnistele! Vessatapasi voi johtaa aivoinfarktiin, lääkäri varoittaa – yllättävä oire kertoo sydäntautien riskistä

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Ummetus voi kertoa myös suolistosyövästä. Videolla kerrotaan, miten yleistyvä syöpä oireilee.

Ummetus on tutkimuksissa yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin sekä aivoinfarktiin. Suolen toiminnan muutoksista kannattaakin kertoa lääkärille.

Ummetus on yleinen vaiva, josta kärsii noin 1–6 sadasta terveestä aikuisesta. Ummetus on yleisempää erityisesti naisilla ja vanhuksilla.

Ummetusta aiheuttavat esimerkiksi vähäinen liikunta, ruoan niukka kuitupitoisuus, riittämätön nesteiden juonti sekä monet lääkkeet. Ummetus voi liittyä myös moniin sairauksiin, kuten aivoinfarktiin, kertoo Terveyskirjasto.

Pinnistely ulostaessa voi nostaa verenpainetta

Vuonna 2016 japanilaiset tutkijat julkaisivat Atherosclerosis-tiedelehdessä yli 45 000 aikuiseen perustuvia löydöksiään. Tutkimuksen mukaan epäsäännöllinen suolen toiminta on yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, erityisesti aivoinfarktiin.

Lääketieteen professori ja sydänlääkäri Adolph M. Hutter Harvardin yliopistosta sanoi yliopiston tiedotteessa, että yhteys voi selittyä ummetukselle altistavilla sydänlääkkeillä, mutta myös ummetuksen aiheuttamalla rasituksella. Pinnistelyä vaativa ulostaminen voi nostaa verenpainetta. Äkillinen verenpaineen nousu aivoissa puolestaan lisätä aivoinfarktin riskiä.

Vaikka riski on todennäköisesti melko pieni, Hutter suosittelee välttämään liiallista pusertamista pöntöllä.

Vuonna 2019 tutkijat esittivät lisäksi, että ummetuksen aiheuttamat muutokset suoliston mikrobiomissa voivat aiheuttaa valtimotautia, verenpaineen nousua sekä sydän- ja verisuonitapahtumia. Suoliston mikrobit näyttävät vaikuttavan muihinkin sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin, kuten LDL-kolesterolin pitoisuuteen.

Ummetuksella ja sydänsairauksilla osin samat riskitekijät

Vuonna 2011 ilmestyneessä yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että krooninen ja vakava ummetus oli yhteydessä vaihdevuodet ohittaneiden naisten sydänriskeihin.

Tutkimusta johtanut sydänlääkäri Elena Salmoirago-Blotcher Massachusettsin lääketieteellisestä yliopistosta sanoi uutistoimisto Reutersille, että kroonisen ummetuksen ja sydänongelmien taustalla saattavat vaikuttaa osin samat tekijät, kuten vähäinen liikunta ja ravintokuitujen riittämätön saanti.

Suoliston liikkeiden havainnointi voi auttaa havaitsemaan sydänriskit ja vähentämään niitä sekä vatsavaivoja elämäntapamuutoksilla.

Terveyskirjaston mukaan ummetuksen vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin, jos:

  • ummetus häiritsee jokapäiväistä elämää itsehoidosta huolimatta
  • ulostamiseen liittyy kipua tai vatsavaivat pahenevat
  • ummetuksen lisäksi on muita oireita, kuten verta ulosteessa, jatkuvaa väsymystä, laihtumista tai outoja vatsakipuja
  • aiempi suolen normaali toiminta muuttuu muutamassa viikossa ummetukseksi

Lue myös:

    Uusimmat