Eeva Lehtimäen kommentti: Keskustan poliittisessa universumissa kehysriihi oli suuri menestys – Saarikko sai eilen esimakua tulevasta jäätävästä ilmapiiristä

Politiikan hullu viikko on takana – tämä hallituksen puoliväliriihestä jäi käteen 8:55
Katso video: Mitä hallituksen puoliväliriihestä jäi käteen? MTV Uutisten politiikan toimittaja kertoo.

Koko viime viikon hallituskriisin suurin anti ja onnistuminen keskustan näkökulmasta saattaa olla häivähdys itsetunnon kasvua ja toive, että omat joukot heräävät äänestämään kesäkuun kuntavaaleissa. Muutoin lopputuloksen kanssa ei kannata leveillä, kirjoittaa MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Keskusta saavutti selkeästi muita puolueita paremmin tavoitteensa yhdeksänpäiväisessä maratonriihessä. Tätä mieltä ovat vankkumattomasti keskustan piiripäättäjät. Lopputulos oli lähes kasin arvoinen suoritus. 

Tämä käy ilmi MTV Uutisten tuoreesta keskustan piiripäättäjille teettämästä kyselystä.

Tämä lienee uutinen hallituskumppaneille, muille puolueille ja lukuisille politiikan spekulanteille.

Keskustalainen universumi pyörii omassa todellisuudessaan. 

Tulevat veronkorotukset sekä päästövähennykset turvesovun vastineena arveluttavat vastaajia.

Omat antavat pääneuvottelijalle eli puheenjohtaja Annika Saarikolle (kesk.) pyyhkeitä myös vuoden 2023 menoraamien 500 miljoonan euron ylityksestä ja riittämättömistä työllisyystoimista. Ei tullut edistymistä paikallisessa sopimisessa, vaikka kyselyn vastauksissa tätä keskustaväki oli odottanut.

Juuri nämä olivat keskeisiä talouspolitiikan ankkureita, joita keskusta vaati neuvottelujen aikana.

Keskustan ärhäkkä neuvottelutaktiikka oli aitoa huolta talouspolitiikan linjasta, mutta vielä enemmän tahtopolitiikan esitys omille joukoille.

Operaatio saattaa olla onnistunut, jos sillä saadaan omat kannattajat aktivoitua kesäkuun kuntavaaleissa, edes muutaman prosenttiyksikön verran. Itsetunnon kohotus sekä uskomus uudesta punamulta-akselista riittää voitoksi tällä erää.

Tämä siitä jää käteen, muutoin lopputuloksella ei kannata leveillä.

Julkisuuskisa meni Marinille

Kehysriihen julkisuuskisassa ja jälkilöylyissä pääministeri Sanna Marin (sd.) kellisti Saarikon selvästi.

Eilinen yliopistomaailman tyrmistys antoi myös esimakua, mitä tiede- ja kulttuuriministerillä on edessään lähikuukaudet. Saarikko totesi korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaarissa, että hänen hallinnonalalleen jyvitetty 35 miljoonan euron pysyvä säästö vuodesta 2023 eteenpäin iskee valtaosiltaan tieteeseen.

Saarikon tontilla ovat myös Veikkauksen tuottojen tuloutuksen alennus. Koronan kurjistamalle kulttuurille ja urheilulle on luvassa entistä vähemmän rahaa lähivuosina.

Niinpä julkinen tarina keskustan ympärillä on nyt se, että turpeelle heltisi keveästi yhteensä 70 miljoonaa tälle ja ensi vuodelle, kun samaan aikaan juhlapuheissa keskeiseksi nostettua tiedemaailmaa kurjistetaan ja kunnolla. Samoin märkää rättiä on luvassa myös esimerkiksi kulttuurille.

En nähnyt ainakaan sosiaalisessa mediassa muita hallituspuolueita puolustamassa ministeriä, vaikka on älyllisesti epärehellistä vierittää näitä leikkauksia vain Saarikon niskaan. Raippaa tuli esimerkiksi vihreistä ja vasemmistoliitosta, vaikka Jussi Saramo (vas.)  ja Maria Ohisalo (vas.) olivat mukana päättämässä leikkauksista.

Hallitus teki hirveän väännön jälkeen päätöksen, jolla 370 miljoonan pysyvät leikkaukset jyvitettiin eri ministeriöille. Päätös tehtiin yhdessä.

Kuran saa ottaa vastaan Saarikko. 

Muut puolueet muistavat ja se tietää vaikeuksia keskustalle

Keskustalaiset venyttivät tiistai-iltana viime viikolla neuvottelut niin äärimmilleen, että hallituksen hajoaminen oli oikeasti lähellä.

Muut hallituspuolueet muistavat tämän ja siitä keskusta saa vielä maksaa ja useasti.

Apuja ja tukea muilta hallituspuolueilta on siis turha odottaa.

Osa keskustalaisista myöntää, että viimeinen kepillä jäätä -yritys eli vaatimus ansiosidonnaisen porrastamisesta meni niin pitkälle, että Marinin perälauta tuli vastaan. 

Lopputuloksen perusteella neuvottelut olisi voitu paketoida myös nopeammin, tilannetta arvioidaan  jälkikäteen kriittisesti.

Hallitus pysyi nitisten kasassa.

Aikapommi tikittää

Viime keskiviikon kuvissa median eteen Kesärannassa marssi bändi, joka oli hajoamassa vakaviin taiteellisiin erimielisyyksiin, mutta päätti sittenkin yrittää ainakin yhden sovintolevyn tekoa.

Hallitus saa hetken hengähdystauon, mutta aikapommi tikittää jo ensi syksynä. Hallituspuolueet joutuvat ratkomaan 100–150 miljoonan veroratkaisut budjettiriihessä.

Menoista pitää leikata pysyvästi 370 miljoonaa vuodesta 2023 eteenpäin, tämä eduskuntavaalivuonna. Aina helppoa poliitikoille.

Lisäksi hallituskauden loppuun mennessä pitäisi saada aikaan päätökset julkista taloutta vahvistavista työllisyystoimista 110 miljoonalla. Jo nyt keskustalaiset tarjoavat samoja lääkkeitä uudelleen vasemmistopuolueille eli työttömyysturvaan puuttumista.

Tästä saadaan aikaan muheva riita. 

Niinpä kriisiuutiset hallituksen ympärillä eivät jää tähän. Politiikan penkkiurheilijat hakevat myös merkkejä siitä, mitkä ovat hallitusviisikon keskinäiset välit. Tällä kertaa asioiden lisäksi riitelivät myös ihmiset.

Lue myös:

    Uusimmat