MTV Uutisten kysely: Miten keskusta onnistui kehysriihessä ja minkä arvosanan saa Annika Saarikko? Näin keskustan piiripäättäjät vastaavat

8:55
Katso video: Mitä hallituksen puoliväliriihestä jäi käteen? MTV Uutisten politiikan toimittaja kertoo.

Keskusta saavutti kehysriihessä tavoitteitaan paremmin kuin mikään muu puolue, sanoo suurin osa keskustan piiripäättäjistä MTV Uutisten kyselyssä. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen haluttaisiin jatkavan hallituskauden loppuun asti.

MTV Uutiset toteutti kehysriihen ja koko hallitustaipaleen onnistumisista ja epäonnistumisista kyselyn, johon vastasi yhteensä 165 keskustan piirihallitusten jäsentä.

Hallituksen kehysriihineuvottelut äityivät viime viikolla kriisitunnelmiin, ja hallitus oli lähellä kaatua. Lopulta sopu kuitenkin löytyi, ja viiden puolueen hallitusyhteistyö jatkuu.

Keskustan piiripäättäjät ovat ratkaisuun tyytyväisiä. Vain 13 prosenttia heistä katsoo, että puolueen olisi pitänyt lähteä hallituksesta. 

Onnistumisia ja epäonnistumisia

Keskustan onnistuminen tavoitteissaan kehysriihessä saa päättäjiltä kouluarvosanaksi (4–10) keskimäärin 7,7. 

Vaikka puheenjohtaja Annika Saarikko kehysriihen neuvottelujen loputta korosti, että saavutuksena oli epätäydellinen kompromissiratkaisu, puolueen kenttäväki uskoo keskustan onnistuneen varsin hyvin.

Noin kaksi kolmasosaa vastaajista katsoo keskustan saavuttaneen hallituspuolueista parhaiten tavoitteitaan kehysriihessä. Kolmasosa katsoo, että SDP onnistui parhaiten.

Keskustan onnistumisiksi luetellaan talouden tasapainottaminen sekä turveyrittäjien tukeminen. 

– Ilman keskustan voimakasta esiintymistä menojen tasapainotus olisi jäänyt lopputuloksesta kokonaan puuttumaan, eräs vastaaja arvioi.

Toisaalta piiripäättäjät näkevät myös selkeitä epäonnistumisia.

Menokehyksiin ei palata vielä kahteen vuoteen, työllisyystoimet jäivät keskustalaisten mielestä vajavaisiksi eikä esimerkiksi paikallista sopimista päästy edistämään.

Joidenkin mielestä turveyrittäjiä ei kaikesta huolimatta tuettu riittävästi, toisten mielestä keskustelu taas pyöri liikaakin turpeen ympärillä.

– Mielestäni keskusta sai paljon omia tavoitteitaan läpi, mutta tulevat veronkorotukset ja päästöleikkaukset mietityttävät, kuinka paljon jo kolahtavat maataloustuottajiin? vastaaja kysyy.

– Turveratkaisun olisi pitäny olla viälä isompi, et oikeesti olisi ahrinkoon joutuneille tullut apua, toinen vastaaja kirjoittaa.

"Järjen ääni täytyy säilyttää hallituksessa"

Koko hallitustaival on ollut keskustalle kuoppainen.

Puolueen piireissä on ollut monenlaista mielipidettä siitä, mikä keskustan asema on ollut viiden puolueen hallituksessa, ja oppositiosta on irvailtu keskustan olevan vasemmistolaisen talouspolitiikan takuumiehenä.

Piiripäättäjät eivät ylistä puolueensa hallitusaikaa taivaisiin, mutteivät anna ministereilleen myöskään lyttäystä. Keskustan onnistuminen hallituksessa saa tässä vaiheessa piiripäättäjiltä keskimäärin kouluarvosanan 7,7.

Puolueen puheenjohtajaksi viime syyskuussa nousseeseen Annika Saarikkoon ollaan hyvinkin tyytyväisiä. Hänen onnistumisensa puolueen puheenjohtajana saa keskimäärin arvosanan 8,5.

Peräti 80 prosenttia piiripäättäjistä uskoo, että keskusta pysyy nykyhallituksessa vaalikauden loppuun saakka. Vain seitsemän prosenttia uskoo keskustan lähtöön.

Avoimissa vastauksissa korostetaan sitä, että vain hallituksessa on mahdollista todella vaikuttaa. Puolueen halutaan olevan hallituksessa vastavoima vihervasemmistolaiselle talouspolitiikalle.

– Järjen ääni täytyy säilyttää hallituksessa, eräs vastaaja tiivistää.

– Kun puoliväliriihestä on selvitty, en näe mitään suuria haasteita yhteistyöstä vaalikauden loppuun. Paitsi jos vihreät alkavat keksimään jotain omiaan, joista ei ole hallitusohjelmassa sovittu, toinen vastaaja kirjoittaa.

Matti Vanhaselle halutaan jatkoa

Puheenjohtaja Saarikon ohella näkyvin keskustalainen on ollut tietysti valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Katri Kulmunin erotessa ministeriksi noussut Vanhanen on sanonut, ettei jatka hallituskauden loppuun asti valtiovarainministerinä.

Moni keskustalainen toivoo toisin – peräti 71 prosenttia piiripäättäjistä vastaa myöntävästi kysymykseen "Pitääkö Matti Vanhasen pysyä valtiovarainministerinä vaalikauden loppuun?".

Kokenut valtiovarainministeri kerää omiltaan runsaasti suoranaista ylistystä.

– Hän on kokenut, osaava, vastuullinen ja Suomen etua ajatteleva valtiomies. Hän tuo uskottavuutta ja vakautta koko hallitukselle.

– Vanhasen osaaminen on todella parasta, mitä valtiovarainministeriksi löytyy tällähetkellä hallituspuolueista. Missään nimessä Saarikon ei pidä ottaa vm-salkkua ja piste.

Kysely tehtiin 30.4.–5.5.2021 ja siihen vastasi 165 keskustan piirihallitusten jäsentä. Vastausprosentti oli 50. Kyselyn toteuttivat MTV Uutiset ja Corefiner Oy.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja