Miljoonien tuet kahdentuhannen työntekijän turvealalle, "enemmän porkkanaa kuin keppiä" – tämä jäi käteen yhdeksän päivän hallituskriisistä

8:55
Politiikan hullu viikko on takana – tämä hallituksen puoliväliriihestä jäi käteen

Pitkään politiikkaa seurannut toimittajamme summaa, mitä pitkästä ja mielipiteitä herättäneestä puoliväliriihestä jäi käteen. 

Hallitus kertoi eilen illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa, millaisiin ratkaisuihin kehysriihessä oli yhdeksän päivän aikana päädytty. 

Politiikkaa pitkään seurannut Ossi Rajala kertoo olevansa yllättynyt siitä, miten vaikeat kehysriihineuvottelut lopulta olivat. 

Politiikan toimittajan mukaan kehysriihen selkeä onnistuminen oli se, että neuvottelut saatiin lopulta viedyksi maaliin hallituspuolueiden tekemien kompromissien jälkeen. 

– Hallitus oli jopa kaatumisen partaalla, mutta yhteisymmärrys löytyi, Rajala kertaa. 

Jo ennen kehysriihineuvottelujen alkamista oli selvää, että väännöstä voi tulla hankalaa, sillä hallituksessa on viisi puoluetta, joiden näkemykset ja mielipiteet poikkeavat toisistaan.  

– Ehkä lopputulos on nyt hallituksen näköinen, politiikan toimittaja summaa.

Rajalan mukaan pääministeripuolue SDP:n ja Vasemmistoliiton näkemykset näkyvät etenkin työllisyystoimissa, joita hän kuvaa ”suht pehmeiksi”. 

– Siellä on nyt enemmän porkkanaa kuin keppiä. Puhutaan työttömien rankaisemisesta, niin sitä ei ole – ei ole aktiivimallin kaltaista lähestymistapaa, Rajala kuvailee. 

Työllisyystoimet ovat herättäneet närää niin oppositiossa kuin yritysmaailmassakin. Millaisia työllisyystoimista kehysriihessä päätettiin? Katso yllä olevalta videolta!

Työllisyystoimien lisäksi turve oli yksi neuvottelujen kiistankapulista. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) itse myönsi Säätytalon portailla, että turvekysymys on hankala ratkaistavaksi. 

Tässä asiassa keskusta veti pisimmän korren. 

– Ihan viime päivinä turveasiaan löydettiin ratkaisu, mutta kovin kiista oli näiden talouspuolen pitkän aikavälin ratkaisuissa, Rajala toteaa. 

– Turveala saa tukea, mutta siinä on myös ympäristöasioita huomioitu. 

Paljonko yli 2 000 henkilöä työllistävä turveala saa tukea? Ovatko tukitoimet onnistuneita? Katso politiikan toimittajan arvio yllä olevalta videolta!

MTV seurasi torstain kehysriihejä loppuratkaisua torstaina – lue lisää:

Näin kehysriihineuvottelujen lopputulokseen on reagoitu:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja