Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

D-vitamiinin puute voi koitua kohtaloksi – tutkija: "Ei ole pelkkä vitamiini"

5:43Muistathan D-vitamiinin?Videolla THL:n tutkija kertoo, miksi D-vitamiinin saannista huolehtiminen on tärkeää.
Julkaistu 25.10.2022 07:14

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Etelä-Australian yliopistossa tehty tutkimus vahvistaa käsitystä D-vitamiinin puutteen yhteydestä lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Tutkija kertoo MTV:lle, miksi puutostila voi koitua kohtaloksi.

Ison-Britannian biopankkitutkimukseen osallistuneiden yli 300 000 henkilön 14-vuotinen seuranta osoittaa, että D-vitamiinin puutostila on yhteydessä kohonneeseen kuolleisuuteen. 

Mikäli verestä mitatun kalsidiolin eli D-vitamiinin varastomuodon pitoisuus oli alle 25 nanomoolia litrassa (nmol/l) ihmisen riski kuolla ennenaikaisesti mihin tahansa syyhyn oli 25 prosenttia suurempi kuin henkilöillä, joiden kalsidioliarvot olivat 50 nmol/l. Jälkimmäistä arvoa alempia lukemia pidetään merkkinä D-vitamiinin puutteesta.

Aineiston perusteella vakava D-vitamiinin puute lisää ihmisen riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, hengitystie-elinten sairauksiin sekä mihin tahansa syyhyn.

Tutkimus ilmestyi arvostetussa lääketieteellisessä Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lue myös: Kärsitkö selkäkivuista? Amerikkalaisprofessorilta yllättävä selitys särylle

Tutkija selittää D-vitamiinin ja kuolleisuuden yhteyttä

Tutkimusta johtanut professori Elina Hyppönen Etelä-Australian yliopistosta kertoo MTV Uutisille, että yhteys D-vitamiinin puutteen ja kuolleisuuden välillä selittyy D-vitamiinin monilla tehtävillä elimistössä. 

– D-vitamiini ei ole pelkkä "vitamiini", vaan siihen liittyvän hormonin esiaste. Tämän hormonin toimintaan tarvittavia reseptoreita on kaikkialla elimistössä, mukaan lukien elintärkeissä elimissä, kuten sydämessä, aivoissa ja keuhkoissa sekä erilaisissa immuunijärjestelmän soluissa, Hyppönen sanoo.

Mikäli D-vitamiinitasot putoavat todella alas, ei hormonia ole tarpeeksi hoitamaan kaikkia sille osoitettuja toimintoja optimaalisesti. Seurauksena on yleinen hauraus, joka lisää ennenaikaisen kuoleman todennäköisyyttä.

Lue myös: Ehkäiseekö D-vitamiini masennusta? Laaja tutkimus lyö pöytään suoran vastauksen kiisteltyyn kysymykseen

Kohtuullinen annos riittää

Tutkimus ei anna aihetta D-vitamiinin tankkaamiseen. Kunhan D-vitamiinia saa yleisten suositusten mukaisesti, ei ihmisellä ole Hyppösen mukaan syytä huoleen.

– Päivittäinen kohtuullinen annos on todennäköisesti kaikkein paras tapa ylläpitää terveitä tasoja, Hyppönen sanoo.

Hän viittaa tutkimuksiin, joissa on osoitettu, että kun D-vitamiinia annetaan isoina kerta-annoksina tasojen nousun vauhdittamiseksi, tavoiteltuja hyötyjä ei saavutetakaan.

Etenkin talviaikaan D-vitamiinia kannattaa napata purkista, mikäli sitä ei juuri saa ravinnosta eikä pohjoisen pimeyttä lähde karkuun etelän aurinkoon. Ympärivuotinen D-vitamiinilisän käyttö on tarpeen vähän ulkoileville tai peittävästi pukeutuville henkilöille.

D-vitamiinia muodostuu iholla auringon säteilyn ansiosta, minkä lisäksi sitä saadaan ravinnosta erityisesti kalasta ja vitaminoiduista maitotuotteista. Suomessa D-vitamiinitasot ovat suosituksia matalammalla noin kolmanneksella miehistä ja viidenneksellä naisista.

Lue myös: Neljä tapaa, joilla elimistö kertoo saavansa ihan liikaa D-vitamiinia

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso alla oleva video: Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen nimeää turhimmat ravintolisät ja kertoo, mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata.

2:09Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on?KATSO VIDEO: Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on?

Lähteet: Annals of Internal Medicine, University of South Australia

Lisää aiheesta:

Asiantuntija kertoo, ketkä eivät tarvitse D-vitamiinilisää: "Ihan turha ottaa purkista"Kaksi uutta tutkimusta: Tällainen on D-vitamiinin todellinen teho flunssaa ja koronaa vastaanD-vitamiini voi ehkäistä yleistyviä sairauksia – näin paljon ravintolisää pitäisi syödäEhkäiseekö D-vitamiini masennusta? Laaja tutkimus lyö pöytään suoran vastauksen kiisteltyyn kysymykseen Tutkijat varoittavat koronapandemian aikana suitsutetusta vitamiinista – yliannostus vaarantaa terveydenParempi kunto purkista? Suositeltu vitamiini yhdistettiin tällä kertaa suorituskykyyn
D-vitamiiniTutkimustuloksetRavitsemusLifestyleTerveys ja hyvinvointi

Tuoreimmat aiheesta

D-vitamiini
  • 3.5.14:20
    Terveys ja hyvinvointi

    Tutkimus: Tietyn vitamiinin puute voi lisätä riskiä sairastua suolistosyöpään

  • 08.10.202410:18
    Terveys ja hyvinvointi

    Lapsuuden liikkumattomuutta ei voi korvata myöhemmin – eletty elämä näkyy luustossa

  • 03.10.202407:44
    Kala

    Tiesitkö? Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 06.03.202419:01
    Vitamiinit

    Brittimies kuoli syötyään liikaa D-vitamiinia

  • 06.01.202412:31
    Flunssa

    D-vitamiinilisää suositellaan suomalaisille talvisin, mutta auttaako se tautien ehkäisyssä?