Etelä-Australian yliopistossa tehty tutkimus vahvistaa käsitystä D-vitamiinin puutteen yhteydestä lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Tutkija kertoo MTV:lle, miksi puutostila voi koitua kohtaloksi.
Ison-Britannian biopankkitutkimukseen osallistuneiden yli 300 000 henkilön 14-vuotinen seuranta osoittaa, että D-vitamiinin puutostila on yhteydessä kohonneeseen kuolleisuuteen.
Mikäli verestä mitatun kalsidiolin eli D-vitamiinin varastomuodon pitoisuus oli alle 25 nanomoolia litrassa (nmol/l) ihmisen riski kuolla ennenaikaisesti mihin tahansa syyhyn oli 25 prosenttia suurempi kuin henkilöillä, joiden kalsidioliarvot olivat 50 nmol/l. Jälkimmäistä arvoa alempia lukemia pidetään merkkinä D-vitamiinin puutteesta.
Aineiston perusteella vakava D-vitamiinin puute lisää ihmisen riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään, hengitystie-elinten sairauksiin sekä mihin tahansa syyhyn.
Tutkimus ilmestyi arvostetussa lääketieteellisessä Annals of Internal Medicine -lehdessä.
Lue myös: Kärsitkö selkäkivuista? Amerikkalaisprofessorilta yllättävä selitys särylle
Tutkija selittää D-vitamiinin ja kuolleisuuden yhteyttä
Tutkimusta johtanut professori Elina Hyppönen Etelä-Australian yliopistosta kertoo MTV Uutisille, että yhteys D-vitamiinin puutteen ja kuolleisuuden välillä selittyy D-vitamiinin monilla tehtävillä elimistössä.