Kärsitkö selkäkivuista? Amerikkalaisprofessorilta yllättävä selitys särylle

Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin 6:07
Liikunta ja istumisen tauottaminen auttavat selkäkipuihin. Testaa dynaamista venyttelyä – ohjeet näet videolta.

D-vitamiinin puutos voi pahentaa selkä- ja niskakipuja.

Yhdysvaltalaisen The Washington Post -lehden haastattelema neurokirurgian professori Mohamad Bydon suosittelee selkäkivuista kärsiviä testauttamaan D-vitamiinitasonsa. Ohje voi kuulostaa oudolta, monesti selkäkipujen syynä kun pidetään esimerkiksi huonoa työskentelyasentoa tai runsasta istumista.

Yleisimmin selkäkipuja esiintyy alaselän alueella. Tavallisin vaiva on Terveyskirjaston mukaan äkillinen kipu, joka johtuu pääasiassa lihasten jännittämisestä. Särkyyn voivat myötävaikuttaa selän nikamien rappeumat ja nivelten kulumat. Myös ylimääräiset kilot kuormittavat selkää.

D-vitamiinin roolia selkäkipujen taustalla selittää se, että vitamiinia tarvitaan luuston terveyteen. D-vitamiinin puutoksen seurauksena luuston terveys heikkenee, mikä voi pahentaa selän ja niskan alueen kipuja, Bydon sanoo The Washington Postille.

Tutkimuksissa D-vitamiinivaje on yhdistetty pahempiin kipuihin, mitä on selitetty esimerkiksi D-vitamiinin tulehdusta vähentävillä vaikutuksilla.

D-vitamiinilisä voi vähentää ylipainoisten selkäkipuja

Sekä lihavuus että D-vitamiinin puute voivat aiheuttaa selkäkipuja. Jos molemmat riskitekijät osuvat kohdalle, iskee jomotus entistä todennäköisemmin.

Tutkimuksissa on saatu vihiä siitä, että lihavuus voi johtaa D-vitamiinin puutokseen. Lihavuuden on arveltu vähentävän D-vitamiinin tehoa elimistössä. Selitykseksi on tarjottu rasvakudosta, joka varastoi itseensä D-vitamiinia.

Lihavien olisikin syytä huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista myös selkänsä vuoksi. Vuonna 2019 ilmestyneessä tutkimuksessa D-vitamiinilisän käytön huomattiin helpottavan merkittävästi vajeesta kärsivien ylipainoisten ja liikalihavien selkäkipuja verrattuna lumelääkkeeseen.

D-vitamiinin tarve on yksilöllistä

Omat D-vitamiinitasot kannattaa käydä mittauttamassa, jos vajeen epäilee vaikuttavan selkäkipujen taustalla, professori Bydon kehottaa.

Suomessa aikuisille suositellaan käytettäväksi D-vitamiinilisää vuoden pimeimpänä aikana joka tapauksessa, mutta koska D-vitamiinin tarve on yksilöllinen ominaisuus, ovat monet asiantuntijat suositelleet viime vuosina kansalaisia käymään mittauttamassa omat tasonsa.

D-vitamiinia muodostuu iholla kesäisin auringon säteilyn vaikutuksesta. Ravinnosta D-vitamiinia saadaan kalasta, vitaminoiduista nestemäisistä maitovalmisteista ja rasvalevitteistä.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
D-vitamiinilisää suositellaan kaikille suomalaisille. Videolla ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo, mitkä ovat sen sijaan turhimmat ravintolisät.

Lue myös:

    Uusimmat