CNN: Demokraateilta virallinen lähtölaukaus – puolue ajaa virkarikossyytettä Trumpia kohtaan

Yhdysvaltain demokraatit esittelivät tänään virallisesti päätöksensä ajaa virkarikossyytettä presidentti Donald Trumpia vastaan, kertoo uutiskanava CNN.

Syytteen nostamisesta kerrottiin, kun edustajanhuoneen kokoonnuttua tänään. 

Demokraatit ovat vaatineet Trumpin viraltapanoa kongressitalon keskiviikkoisten mellakoiden vuoksi. Demokraatit näkevät, että presidentti Trump yllytti kapinaan viime viikon Capitol-mellakoissa

Demokraatit vaativat aiemmin varapresidentti Mike Penceä käynnistämään Trumpin viraltapanon perustuslain 25. lisäyksen perusteella, mutta Pence ei ole käynnistänyt prosessia.

Aloitteen läpimeno senaatissa on kuitenkin epävarmaa, sillä ylähuoneessa senaatissa on republikaanienemmistö. Aloitteen läpimenoon vaadittaisiin vähintään 17 republikaanisenaattorin ääni, kertoo New York Times.

Virkarikossyyte todennäköisesti venyisi yli Trumpin kauden

Republikaanit eivät ole julkisuudessa juurikaan kommentoineet, äänestävätkö syytteen puolesta vai vastaan. Senaattori Patrick Toomey kommentoi Fox Newsille, ettei ole varma, äänestääkö aloitteen puolesta vai sitä vastaan.

CNN:n mukaan Nebraskan republikaanisenaattori Ben Sasse on sanonut harkitsevansa virkarikossyytteen tukemista, vaikka ei ole varma, onko se oikea tapa toimia. Aiemmin alaskalainen republikaanisenaattori Lisa Murkowski vaati Trumpia eroamaan.

Toisaalta seitsemän republikaaniedustajaa on kirjoittanut myös kirjeen Joe Bidenille. Kirjeessä edustajat pyysivät, että Biden pyytäisi demokraatteja luopumaan virkarikossyytteen ajamisesta, CNN kertoo.

Presidentti voi joutua virkasyytteeseen maanpetoksesta, lahjonnasta tai muista merkittävistä rikoksista tai väärinkäytöksistä. Virkasyytteeseen voi joutua myös varapresidentti tai muu korkea virkamies.

Vaikka syytteet Trumpia vastaan nostettaisiin, venynee prosessi joka tapauksessa todennäköisesti yli Trumpin kauden.

Lue myös:

    Uusimmat