Suomalaisasiantuntija uskoo Trumpin jatkavan virassaan loppuun asti, mutta rampana: "Hallinto käyttäytyy ikään kuin hän ei olisi presidentti"

0:44
Virkasyyte pongauttaisi Trumpin pois politiikan kentältä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pitää todennäköisenä, että Donald Trump jatkaa presidenttinä virkakautensa loppuun huolimatta vaatimuksista panna hänet viralta.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneess esiteltiin tänään demokraattien ajaman virkasyytteen pykälä presidentti Donald Trumpia vastaan. Puhemies Nancy Pelosin mukaan syytettä ajetaan, jos presidenttiä ei panna viralta perustuslain 25. lisäyksen nojalla. Syynä on presidentin rooli viime viikon mellakoiden yllyttämisessä. Viraltapano vaatisi varapresidentti Mike Pencen aloitetta.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että viraltapanoa todennäköisempää on että Trump jatkaa virassaan loppuun saakka.

– Mike Pencellä on paljon valtaa, mutta haluaako hän viedä tätä pidemmälle, ehkä ei, Aaltola sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Todennäköisin vaihtoehto on, että Joe Biden vannoo virkavalansa 20.1., ja Trumpin presidenttikausi lakkaa. Sen jälkeen alkaa likapyykki.

Aaltola pitää todennäköisenä, että Trumpia vastaan nostetaan virkarikossyyte.

– Kongressi nostaa todennäköisesti huomenna virkarikossyytteen, ja senaatti äänestää siitä kuukauden, parin päästä.

Varoittava esimerkki koulukirjoihin?

Aaltolan mukaan Trump on käytännössä syrjäytetty vallasta.

– Nähtävästi presidentti on aika pitkälle syrjäytetty viran hoitamisesta. Yhdysvaltain hallinto toimii kuin Trump ei olisi presidentti.

Aaltolan mukaan Trumpia pidetään ainakin osittain syyllisenä mellakoihin kongressissa.

– Syyllisyyden aste on keskeinen asia. Oliko se tapahtuma, joka lähti käsistä ja kuinka paljon siinä oli suunnitelmallista, ja tiesikö presidentti suunnitelmalllisuudesta.

Aaltola arvelee, että Trumpista tulee varoittava esimerkki tulevaisuuden koulukirjoihin.

– Trump ei voi päästä kuin koira veräjästä. Koulukirjoissa luetaan parin sukupolven ajan  näistä tapahtumista ja pidetään niitä varoittavana esimerkkinä – toivon ainakin että näin tulee olemaan. Demokratian luhistuminen on pelottava vaihtoehto – se, että Trump voisi jollakin konstilla jäädä presidentin virkaan, vaikka julistamalla sotatilan tai kikkailemalla jotakin, mitä hänen reality tv -taustastaan voi mieleen juolahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja