Trump suunnittelee uhmakasta viimeistä viikkoa presidenttinä – varapresidentti Pencen toimet nyt avainasemassa

Juuri nyt: Edustajainhuoneen puheenjohtaja vaatii Trumpia viralta välittömästi – sanoo Trumpia vaaralliseksi 1:10
Katso video: Näin edustajainhuoneen puheenjohtaja vaatii Trumpia viralta välittömästi – sanoo Trumpia vaaralliseksi

Demokraatit vaativat, että Yhdysvaltain varapresidentti Mike Penceä käynnistäisi pikaisesti Donald Trumpin viraltapanon.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone vaatii varapresidentti Mike Penceä käynnistämään perustuslain 25. lisäyksen mukaisen prosessin presidentti Donald Trumpin viraltapanemiseksi. Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kertoo asiasta edustajakollegoilleen lähettämässään kirjeessä.

Viraltapano 25. lisäyksen perusteella nojaa siihen, että presidentti katsottaisiin kyvyttömäksi hoitamaan tehtäviään. 

"Trump välitön uhka"

Asiasta kertovien sanomalehti New York Timesin ja uutiskanava CNN:n mukaan kirjeessä esitetään käytännössä uhkavaatimus Pencelle: jos hän ei toimi, demokraatit käynnistävät virkasyytemenettelyn Trumpia vastaan.

Demokraattileirin mukaan virkasyyte voisi tässä tilanteessa edetä hyvinkin nopeasti, ja Trumpia voitaisiin syyttää jo keskiviikkona. Syytteen keskiössä olisi kapinallisjoukon yllyttäminen hyökkäämään kongressiin.

– Suojelemme perustuslakiamme ja demokratiaamme toimimalla tehokkaasti, sillä tämä presidentti tarkoittaa välitöntä uhkaa molemmille, Pelosi kirjoittaa.

Pelosi vaatii Penceä vastaamaan vaatimukseen 24 tunnin sisällä, joten asia voisi tulla käsiteltäväksi jo tiistaina.

Viimeinen viikko

New York Timesin mukaan edustajainhuoneen 222 demokraatista 210 on jo allekirjoittanut Trumpin viraltapanovaatimukseen, mikä tarkoittaa lähes enemmistöä edustajainhuoneessa. Demokraattien lisäksi myös kaksi republikaanisenaattoria on vaatinut Trumpin välitöntä syrjäyttämistä ennen kuin hänen kautensa 10 viimeistä päivää ovat ohi.

Uutistoimisto Bloomberg kertoo, että Trump ei usko Pencen ryhtyvän viraltapanoon. Bloombergin mukaan Pence ei ole viraltapanon kannalla. Trumpin leirissä ei myöskään uskota, että virkasyytemenettely menisi läpi senaatissa, vaikka se sinne etenisi.

Bloombergin mukaan Trump aikoo käyttää viimeisen virkaviikkonsa korostamaan suurimpina pitämiään saavutuksia: edessä on ennen kaikkea vierailu Alamossa Texasissa, lähellä Meksikon rajalle pystytettyä muuria. Lisäksi hän harkitsee lisää armahduksia sekä aikoo iskeä hänen tilinsä jäädyttäneiden teknologiayritysten kimppuun.

Eroaikeita Trumpilla ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat