Ciaran-myrsky runtelee Länsi-Eurooppaa – meteorologi: seuraava on jo tulossa

Meteorologi: ”Ranskassa ei ehditä kauaa huilata, kun on jo seuraava myrsky” – tältä näyttää Ciara-myrskyn tuhot 2:32
Meteorologi Markus Mäntykannas videolla: ”Ranskassa ei ehditä kauaa huilata, kun on jo seuraava myrsky” – tältä näyttää Ciaran-myrskyn tuhot

Atlantilla voimistunut Ciaran-myrsky on aiheuttanut laajalti tuhoa ja kuolemia Länsi-Euroopassa. Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo yllä olevalla videolla, miten voimakas myrsky sai alkunsa ja aiheutti niin paljon tuhoa. 

Italian hallitus julisti perjantaina 3. marraskuuta Toscanan alueelle hätätilan. Syynä on voimakas Ciaran-myrsky ja sen mukanaan tuomat rankkasateet.

Toscanan alueella vesi on tulvinut muun muassa kivijalkamyymälöihin – jopa sairaaloihin – minkä lisäksi tulvavesi on saartanut ihmisiä koteihinsa. Katujen varsille jätetyt autot ovat peittyneet ainakin osittain veden alle. 

Katso yllä olevalta videolta, miltä tuhot eri puolilla Eurooppaa ovat näyttäneet.

Italia ei ole ainut, joka on saanut siipeensä Ciaran-myrskyn kourissa. Rajuilman vaikutukset ovat tuntuneet Hollannista aina Espanjaan saakka. 

Länsi-Euroopassa on muun muassa peruttu lentoja ja suljettu satamia voimakkaiden, jopa 55 metrin sekuntivauhdilla puhaltaneiden tuulten takia. 

Kaikkiaan myrskyyn oli perjantai-iltaan mennessä kuollut 15 ihmistä. Suuren osan kuolemista aiheuttivat Ciaran-myrskyn torstaina ja perjantaina kaatamat puut tai katkenneet oksat.

Mikä selittää näin voimakkaan myrskyn?

Meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan Ciaran sai alkunsa alkuviikosta Yhdysvaltain itärannikolla.

– Se syntyi siinä mielessä otollisissa olosuhteissa, että sen myrskyn eteläpuolella oli tosi lämmintä ilmaa ja pohjoispuolella kylmää – se syntyi kahden erilaisen ilmamassan rajamaastossa.

Mäntykannaksen mukaan Ciaran syntyhetkillä kaksi erilaista ilmamassaa ikään kuin kamppailevat keskenään samalla, kun lämmin merialue voimistaa efektiä.

– Matalapaine ikään kuin kerää ilmamassojen kamppailusta ja lämpimästä merestä energiaa.

Tavallisesti myrsky laantuu edetessään kohti mannerta. Ciaran osalta tilanne oli toinen, sillä rajuilma jatkoi voimistumistaan matkatessaan Atlantin yli kohti Euroopan mannerta. Mäntykannaksen mukaan se oli voimakkaimmillaan vasta Länsi-Ranskan rannikon edustalla.

– Se selittää sen, miksi myrskytuhot olivat voimakkaat, Mäntykannas pohtii. 

Uusi myrsky tekee tuloaan Länsi-Euroopan rannikolle

Eikä siinä vielä kaikki, sanoo Mäntykannas – uusi myrsky on saapumaisillaan Atlantilta.

– Se iskee aika lailla samoille alueille. Nyt Ranskassa ei ehditä kauaa huilata, kun siellä on jo seuraava myrsky.

– Varmasti sekin aiheuttaa tuhoa, joskaan ei välttämättä niin paljoa kuin tämä edellinen, Mäntykannas lohduttaa. 

Lue myös nämä artikkelit:

Lue myös:

    Uusimmat