Brittien viralliset raskausohjeet kehottivat naista kokkaamaan kivan aterian, koska mies "jää paitsioon" vauvan takia – "1950-luku soitti, ne haluavat ohjeensa takaisin"

Brittien viralliset raskausohjeet aiheuttivat sen tasoisen äläkän, että koko ohjetta päädyttiin muuttamaan. 

Brittien julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS jakaa erilaisia ohjeita eri raskausviikoille, mutta viikon 22 ohjeistus sai somekansan kiivastumaan – ja syystä. Ohjeessa kerrottiin, miten raskaana oleva nainen voi kokata miehelleen, jotta tämän olo olisi parempi, kertoo Tyla.com.

Raskausohje surkutteli miehen osaa: "Kumppanista voi joskus tuntua, että hän jää paitsioon ..."

Ohjeen mukaan kyseinen viikko on "hyvä viikko hössöttää kumppanin vuoksi".

– Kumppani voi toisinaan jäädä vähän paitsioon – eihän hän toki kanniskele vauvaa ympäriinsä vatsassaan, mutta voi silti tuntea olonsa hermostuneeksi ja miettiä, miten hän sopii mukaan kuvaan, ohjeessa todettiin.

– Voisitko kokeilla kokata hänelle erityisen aterian? Tässä maukkaita reseptejä kokeiltavaksi.

"Kamoon, raskaana olevat naiset, älkää nyt olko niin itsekkäitä"

Ohjeistuksessa todettiin myös, että raskausviikko 22 on oiva aika "pyytää apua kotitöihin kumppanilta, perheeltä ja ystäviltä". Ohjeistuksen 1950-lukulainen tunnelma ällistytti monet.

– Suoraan 1950-luvun vaimon ohjekirjasta, Bonny ihmettelee Facebookissa.

Nyt jo poistettu osa ohjetta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Tämä on niin karmea [ohje]! Varsinkin tuo toinen: voi, luoja siunatkoon tuota miesparkaa, joka ei ole raskaana, miten vaikeaa se hänelle onkaan, Emmeline kuvailee.

– Haluaisin todella tietää, kuka oli mukana kirjoittamassa ja hyväksymässä tätä, Lucy sanoo.

– Siis varmastikin sen, joka ei ole raskaana, pitäisi kokkailla ateriat... Ja "pyydä apua" kotitöissä, koska ne selvästi ovat sinun työtäsi. 1950-luku soitti, ne haluavat ohjeensa takaisin, Matt kirjoittaa.

– Kamoon, raskaana olevat naiset, älkää nyt olko niin itsekkäitä. Okei, ehkä teillä on aamupahoinvointia, uupumusta, huimausta, tai vakavia raskausajan ongelmia, mutta oikeasti, kokkailkaa nyt miehillenne kiva ateria tänään, äitiysaktivisti Alison Perry naljaili Telegraphin mukaan.

Katso myös: Asiantuntijat haluavat isät isyysvapaille ja äidit töihin – tässä syy! Juttu jatkuu videon alla.

Asiantuntijat haluavat isät isyysvapaille ja äidit töihin 2:00
Osa suomalaisista luopuu vauvahaaveestaan tai toisesta lapsesta sen takia, että lapsen kasvattaminen koetaan liian kalliiksi ja yhteiskunnan tuki liian pieneksi.

"Isät ja kumppanit eivät halua tulla typistetyiksi 'auttelijan' rooliin"

Raskaudenaikaista syrjintää vastustavan kampanjan perustaja Joeli Breadley kertoo, että haukkoi henkeään ohjeistuksen vuoksi.

– Jos kumppanisi kokee jäävänsä paitsioon, koska olet raskaana, hän voisi harkita sitä, että maksaa itse itselleen terapiaa, hän napautti.

Avunpyyntöohje lienee kirjoitettu hyvässä tarkoituksessa, mutta se ylläpitää ongelmallista mielikuvaa siitä, että kotityöt kuuluvat naiselle, ja mies "auttelee" vasta sitten, kun häntä erikseen pyydetään.

– Monet isät ja kumppanit eivät halua tulla typistetyiksi "auttelijan" rooliin, he haluavat olla tasa-arvoisia kumppaneita kasvattaessaan lapsiaan, Joeli sanoo.

NHS päätyi muuttamaan ohjeen

Telegraph-lehden mukaan NHS päätyi muuttamaan ohjeen ja poistamaan kyseenalaiset osat. He myös pyysivät anteeksi.

– Tällainen muotoilu on vanhentunut ja se on nyt muutettu. Ymmärrämme, ettei se ollut sopivaa, ja pyydämme anteeksi, julkisen terveydenhuollon edustaja kommentoi.

Ohjeistuksen kokkailuun kannustanut osuus korvattiin geneerisellä hyvinvointiohjeistuksella.

Katso myös: Isä päätti tanssia joka päivä niin kauan, että saa pienen poikansa kotiin. Hetken mielijohteesta syntynyt tanssitempaus nousi viraaliksi hitiksi: 

Hetken mielijohteesta syntynyt isän tanssitempaus nousi viraaliksi hitiksi:"Heräsin seuraavana aamuna siihen, että videota oli katseltu puoli miljoonaa kertaa" 1:52

Lue myös:

    Uusimmat