Belgiassa alkaa maan historian suurin oikeudenkäynti kuuden vuoden takaisesta terrori-iskusta

1:52
Näin Belgian ja Ranskan poliisien yhteinen terrorismin vastainen operaatio Brysselissä eteni maaliskuussa 2016.

Belgiassa käynnistyy tänään maan historian mittavimman oikeudenkäynnin kuulemisvaihe, kun pääkaupungissa Brysselissä aletaan syynätä kuuden vuoden takaisia terrori-iskuja. Tulevien kuukausien aikana oikeussalissa kuullaan satojen silminnäkijöiden ja iskun uhrien todistuksia maata syvästi järkyttäneen päivän tapahtumista.

Maaliskuussa 2016 tehdyissä pommi-iskuissa kuoli yhteensä 32 ihmistä. Tekijät iskivät ensin Brysselin kansainvälisen lentokentän lähtöaulassa ja noin tuntia myöhemmin Maalbeekin metroasemalla vain muutaman sadan metrin päässä EU-instituutioista.

Syytettyjen penkillä istuu yhdeksän ihmistä. Heistä viisi on aiemmin tuomittu Ranskassa Pariisin vuoden 2015 terrori-iskusta, jossa sai surmansa 130 ihmistä. Tapauksen kymmenennen syytetyn epäillään kuolleen Syyriassa.

Äärijärjestö Isis väitti tehneensä sekä Brysselin että Pariisin iskut. Tapauksia tutkineet viranomaiset uskovat, että iskut toteutti yksi ja sama Belgiassa toiminut solu.

Oikeudenkäynti järjestetään tiukoin turvatoimin sotilasliitto Naton entisessä päämajassa.

1:34
MTV Uutiset kertoi vuoden 2016 huhtikuussa, että Belgiassa on luettu syytteet terroristimurhista Pariisin ja Brysselin iskuissa kahdelle pidätetylle epäillylle. Brysselin ja Pariisin terrori-iskujen yhteydet ovat vahvistuneet Belgian poliisin tutkinnan jatkuessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja