Barbaraa piinannut kutina paljastui vakavan taudin oireeksi – sai lohduttoman diagnoosin

Mikä merkitys elintavoilla on suhteessa syöpiin ja millainen paranemisennuste aikuisten syövissä on? 1:56
KATSO MYÖS VIDEO: Mikä on elintapojen merkitys syöpien suhteen?

Piinallisen kovasta kutinasta kärsinyt Barbara sai kuulla, että hänellä oli haimasyöpä.

Amerikkalainen Barbara Green, 79, kertoo Today-sivustolle siitä, että häntä vaivannut kova kutina paljastui haimasyövän oireeksi kesäkuussa 2022.

Outo kutina alkoi häiritä

Barbara kertoo, että eräänä kesäyönä hän heräsi siihen, että häntä kutitti joka paikasta. Iho kutisi päästä varpaisiin.

Hänellä ei ollut ollut terveysongelmia aiemmin ja hänen elämäntyylinsä oli aktiivinen. Barbara matkusteli, harrasti joogaa ja voimaharjoittelua ja käveli joka päivä. 

Tuo yhtäkkinen kutina tuntui hänestä oudolta ja häiritsevältä, mutta hän ei siitä hirveästi huolestunut. Hän oli aikonut kysyä lääkäriltä jotain vahvempaa voidetta, jotta saisi helpotuksen oireisiinsa.

– Minua kutitti niin paljon. Vähän samaan tapaan kuin jos sinulla olisi ötökän purema, joka todella tekisi sinut hulluksi, mutta nyt oli kuin tuo ötökän purema olisi levinnyt koko kehoon, hän kertoo.

– Ajattelin, että lääkäri pitäisi minua ihan hulluna, kun tulen vastaanotolle vain kutinan takia.

Today haastatteli Barbaraa. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Muitakin oireita kutinan lisäksi

Tässä vaiheessa Barbara oli havainnut jo muunkinlaisia oireita. Hän kertoi lääkärille, että hänen virtsansa näytti tummemmalta ja uloste oli vaaleaa. 

Hän ei tiennyt, olivatko oireet yhteydessä toisiinsa. Lääkäri epäili, että Barbaran maksassa oli ongelmia ja antoi tälle lähetteen verikokeisiin.

Diagnoosina haimasyöpä

Seuraavana päivänä klinikalta soitettiin ja kerrottiin, että tulosten perusteella hänen maksaentsyymiarvonsa olivat vaarallisen korkealla. Barbaraa pyydettiin tulemaan saman tien päivystykseen.

Sairaalassa CT-skannauksessa huomattiin, että hänen haimassaan oli kasvain. Barbaralla todettiin haimasyöpä.

– En osannut yhtään aavistaa, että jokin olisi vialla. Luulin olevani täysin kunnossa, Barbara kertoo.

Haimasyövän oireet

Suomen Syöpäjärjestöjen Kaikki Syövästä -sivustolla kerrotaan, että haimasyöpä on iäkkäiden sairaus. Sitä esiintyy eniten yli 70-vuotiailla. 

Haimasyöpä on usein kauan oireeton. Sairauden oireita voivat olla laihtuminen, ylävatsakipu, selkäkipu ja ihon kellastuminen. Myös suolen toiminta voi muuttua.

Varhaisessa vaiheessa haimasyöpä ei yleensä aiheuta minkäänlaisia oireita ja ne voivat olla myöhemminkin epämääräisiä, kerrotaan Terveyskylä-sivustolla.

Kasvain voi ahtauttaa sappiteitä, jolloin oireina saattaa olla ihon ja silmien valkuaisten kellastumista, ihon kutinaa ja ulosteen värin muuttumista vaaleammaksi sekä virtsan tummumista. Sivuston mukaan joskus toistuvat pinnalliset laskimotukkotulehdukset tai vasta todettu diabetes voivat olla haimasyövän ensioireita.

Kiitokset lääkärille

Barbara on iloinen siitä, että lääkäri otti hänen oireensa vakavasti.

– En menisi takuuseen siitä, että kaikki lääkärit olisivat tunnistaneet oireet. Luulen, että jotkut olisivat vain pitäneet minua hulluna. Hän todella kuunteli minua, hän sanoo.

Diagnoosin jälkeen lohduton ennuste

Barbaran haimasyöpä oli levinnyt omenttiin. Omentti eli vatsapaita on suoliston päällä makaava rasvapeitto, kerrotaan Terveyskylän vatsasanastossa.

Lääkäri kertoi hänelle, että potilas elää diagnoosin jälkeen keskimäärin 8–11 kuukautta.

– Se on uskomattoman traumaattista, Barbara kertoo.

– Melkein kellään perheessäni ei ole koskaan ollut mitään syöpää.

Nyt tilanne on parempi

Barbaran kohdalla leikkaus ei ollut vaihtoehto, sillä syöpä oli levinnyt siinä vaiheessa, kun se todettiin. Hän aloitti nopeasti kemoterapiahoidon, joka vaihdettiin myöhemmin toisenlaiseen kemoterapiamuotoon. Tuo toinen kemoterapiamuoto tehosi hänen tapauksessaan paremmin.

Barbara kertoo, että lokakuussa 2023 hoidot olivat tehonneet niin, että skannauksissa sitä tuskin enää näkyi. Nyt hänellä on alkanut suun kautta otettava ylläpitohoitolääkitys.

On kulunut vuosi ja kolme kuukautta siitä, kun hänelle kerrottiin, että hän olisi alle vuosi elinaikaa. Aiemmin hoito oli intensiivisempää, nyt terveystarkastuksia on säännöllisesti, mutta harvemmin.

– Se on outo tunne, kun valmistaudut kuolemaan ja eräänä päivänä heräät ajatellen, ettet kuollutkaan, hän sanoo. 

Katso myös video: Pelottaako syöpä? Ylilääkäri vastaa yleisön kysymyksiin

Pelottaako syöpä? Ylilääkäri vastaa yleisön kysymyksiin 15:22
Haastattelussa HUS Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson syksyllä 2022.

Lue myös:

    Uusimmat