Viisi vaaranmerkkiä vessareissulla – voivat kertoa syövästä

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Mikä on tappavin syöpä? Katso videolta lääkärin vastaus.

Mikäli vessareissuilla havaituille muutoksille ei löydy järkevää selitystä eivätkä oireet katoa, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin kanssa.

Vessareissut voivat paljastaa paljon ihmisen terveydestä. Seuraavien suolisto- ja virtsaamisoireiden taustalta saattaa paljastua syöpä.

1. Jatkuva virtsaamisen tarve

Tihentynyt virtsaamistarve voi johtua monesta asiasta, esimerkiksi virtsatietulehduksesta. Runsas nesteiden nauttiminen toki lisää virtsaamisen tarvetta. Mikäli vettä ei ole erityisen paljoa juonut, mutta vessassa täytyy silti ravata jatkuvasti, voi kyse olla jostain vakavammasta.

Tihentynyt virtsaamisen tarve saattaa nimittäin olla oire virtsarakon syövästä.

Lääkäri Alice Williams kertoo yhdysvaltalaiselle Best Life -lehdelle, että kasvain voi aiheuttaa pissahädän tunteen, vaikkei rakko edes olisi täynnä. Kasvain vie rakosta tilaa, minkä lisäksi itse syöpäsolut voivat muuttaa rakon seinämää jäykemmäksi, jolloin sinne ei mahdu yhtä paljon virtsaa kuin normaalisti.

Muita rakkosyövän oireita ovat kivuton verivirtsaisuus, virtsaamiskivut sekä kirvely.

2. Virtsaamisvaikeudet

Virtsaamistarpeen lisääntyminen ja verivirtsaisuus voivat olla oireita eturauhassyövästä. Myös virtsan tulon häiriöt saattavat kertoa sairastumisesta miesten yleisimpään syöpätautiin.

Virtsaamisvaikeudet ovat yleisiä myös eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa, mutta oireiden aiheuttaja on hyvä sulkea pois tutkimuksissa varmuuden varalta.

3. Ummetus

Ummetuksen taustalla voi vaikuttaa lääkitys, vähäkuituinen ruokavalio tai vähäinen veden juominen, mutta myös vakava sairaus: suolistosyöpä. Suoliston kasvaimet voivat estää ulosteen kulkua sekä häiritä hermoston kautta suoliston liikkeitä.

Suolen toiminnan muutokset ovat tyypillisiä suolistosyövän oireita. Mikäli ummetusta esiintyy uutena oireena tai se jatkuu omahoidosta huolimatta, kannattaa syytä selvitellä lääkärin vastaanotolla.

4. Mustat ja limaiset ulosteet

Esimerkiksi runsas mustikoiden ja punajuurten syöminen tai rautalisän käyttö voivat muuttaa ulosteen mustaksi, mutta mikäli selitystä oudolle värille ei löydy lautaselta, saattaa syy piillä jossain vakavammassa.

Verenvuoto ruoansulatuskanavassa voi muuttaa ulosteen mustaksi. Esimerkiksi suolistosyövässä kasvaimen röpelöinen pinta vuotaa herkästi verta, jolloin uloste voi muuttua tummaksi tai sen seassa voi näkyä kirkasta verta.

5. Ripuli

Suoliston syövät saattavat aiheuttaa myös ripulia. Oireet taustalla voivat vaikuttaa myös monet muut syöpätaudit – kenties pelätyimpänä haimasyöpä.

Usein liian myöhään havaittava haimasyöpä voi aiheuttaa sen, ettei haima tuota tarpeeksi ruoansulatuksen tarvitsemia entsyymejä. Tällöin seurauksena voi olla ripulia, mutta myös ummetusta.

Pitkään jatkuva suolisto-oireilu onkin syy keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä merkit voivat kertoa sinun kuuluvan "syöpäsukuun".

Mikä on geenien merkitys syövän synnyssä? 2:25
Nämä merkit voivat kertoa, että kuulut syöpäsukuun: "Tärkeä tunnistaa"

Lue myös:

    Uusimmat