Lupaavia tuloksia: Levinnyt haimasyöpä kutistui kuukausissa uudella hoidolla

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
KATSO VIDEO: Haimasyöpä ja monet muut syövät voivat olla pitkään oireettomia – millaisesta muutoksesta tulee huolestua?

Yhdysvaltalaisnaisen haimasta keuhkoihin levinnyt syöpä pieneni kokeellisen kertahoidon ansiosta. Tulokset ovat lupaavia, mutta ne vaativat jatkotutkimuksia sekä potilaan tilan pidempää seurantaa.

Amerikkalaislääkärit kirjoittavat The New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissa uudenlaisen syöpähoidon hämmästyttävistä tuloksista. Levinnyttä haimasyöpää sairastava potilas sai kasvaimen KRAS-proteiinin mutaatioihin vaikuttavaa CAR-T-soluhoitoa, joka kutisti syöpiä merkittävästi. 

Elimistön proteiinin mutaatiot altistavat syöville. Erityisen merkittävänä pidetään KRAS-proteiinissa tapahtuneita muutoksia, joita havaitaan esimerkiksi paksusuolen, keuhkojen ja haiman syöpäkasvaimissa. CAR-T-soluhoito on immuunihoitoa, jonka tarkoituksena on aktivoida potilaan elimistön puolustusjärjestelmän T-solut hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.

Keuhkojen ja haiman syöpäkasvaimet kutistuivat kuukausissa

71-vuotiaalla Kathy Wilkesillä diagnosoitiin haimasyöpä alkuvuonna 2018. Solunsalpaajista, sädehoidosta ja leikkauksesta huolimatta syöpä levisi vuoden sisällä naisen keuhkoihin.

Kathy ei ollut valmis kuolemaan. Hän etsi tietoa muista hoitomuodoista ja törmäsi vuonna 2016 ilmestyneeseen tapausraporttiin, joka kertoi levinneeseen paksusuolen syöpään sairastuneen potilaan saaneen apua KRAS-proteiiniin vaikuttavasta immunologisesta hoidosta. 

– Tiesin, että kyseessä on minut ja elämäni pelastava koe. Minulla vain oli sellainen tunne, Kathy sanoo NBC Newsille.

Niinpä hän otti omatoimisesti yhteyttä raportin kirjoittaneeseen lääkäriin. Tutkimuksissa kävi ilmi, että Kathyllä oli sama geenimutaatio kuin paksusuolen syöpään sairastuneella potilaalla. Monivaiheinen hoito aloitettiin, ja kesällä 2021 Kathy sai tiputuksessa geneettisesti muunneltuja T-solujaan.

Kuukauden sisällä keuhkojen syöpäkasvain oli kutistunut puoleen. Puoli vuotta hoidon jälkeen kasvaimet olivat pienentyneet alkuperäisestä koostaan 72 prosentilla. 

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, kuinka pitkään lupaavat hoitotulokset kestävät. Lääkäreiden toiveissa on, että muokatut T-solut jatkaisivat kasvuaan ja pitäisivät vahtia syövän uusiutumisen varalta. Kathyn mukaan hänen tilansa on pysynyt vakaana. Naisen vointia seurataan edelleen.

Nuorena levinneeseen syöpään sairastunut Diana Sillfors kertoo, millaista on ollut elää yli 10 vuotta sairauden kanssa. Juttu jatkuu videon alla.

Diana kertoo yli 10 vuoden matkastaan suolistosyövän kanssa 0:43
KATSO VIDEO: Diana kertoo, millainen lähes 12 vuoden matka syövän kanssa on ollut.

Soluhoidon haasteet

CAR-T-soluhoito on yksilöllistä kertahoitoa, josta on toivottu apua vaikeiden syöpien hoitoon. Erityisen hyviä tuloksia soluhoidoista on saatu verisyöpien kohdalla, mutta CAR-T-soluja tutkitaan ja kehitetään jatkuvasti, jotta ne purisivat myös kiinteisiin kasvaimiin.

Lisäksi CAR-T-soluhoidon haasteina pidetään korkeita kustannuksia ja merkittäviä haittavaikutuksia, jotka voivat olla hengenvaarallisia.

KRAS-proteiinin mutaatioihin iskeviin soluhoitoihin liittyy muitakin ongelmia. Itä-Suomen yliopiston tutkijat kertoivat vuonna 2018 havainneensa, että monien syöpien taustalta löytyvät KRAS-mutaatiot poikkeavat toisistaan aiemmin luultua enemmän. Tämä tarkoittaa, että eri mutaatiot samassa proteiinissa voivat vaatia erilaisia hoitotapoja.

Samaan mutatoituneeseen proteiinin vaikuttava soluhoito ei siis välttämättä tepsi kaikkien syöpäpotilaiden kohdalla. Esimerkiksi eräs amerikkalainen haimasyöpään sairastunut ei parantunut hoidolla, joka sai Kathyn kasvaimet kutistumaan.

Vaikka tulokset ovat Kathyn kohdalla lupaavia, tarvitaan jatkotutkimuksia. Lisäksi potilaiden vointia tulee seurata pitkäjänteisesti.

Mikä on tappavin syöpä? Katso videolta lääkärin vastaus.

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
KATSO VIDEO: Nämä syövät ovat erityisen vakavia.

Lue myös:

    Uusimmat