Merkittävä syy syöpien yleistymiselle on väestön ikääntyminen – syövät ovat pääosin ikäihmisten sairauksia. Tietyt syöpätyypit lisääntyvät myös elintapojen kautta.
Yhdysvaltain syöpäyhdistys on arvioinut, että useampi kuin neljä kymmenestä syövästä ja syöpäkuolemasta liittyy riskitekijöihin, joita ihminen itse voi hallita.
Health-sivuston haastattelemat syöpäasiantuntijat kertoivat seitsemän tapaa, joilla omaa sairastumisriskiään voi pienentää.
1. Älä tupakoi
Tupakointi voi aiheuttaa ainakin 14 eri syöpää – keuhkosyövän lisäksi esimerkiksi, suu- ja kurkkusyöpää, ruokatorven syöpää, maksasyöpää, haimasyöpää ja suolistosyöpää.
On arvioitu, että jopa joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista. Kaikki tupakkatuotteet ovat haitallisia, mutta suurin syövän riski liittyy tupakan polttamiseen palamisprosessissa muodostuvien syöpää aiheuttavien aineiden vuoksi.
Alkoholin sisältämä etanoli on syöpää aiheuttava tekijä eli karsinogeeni. Mitä enemmän alkoholia elämänsä aikana juo, sitä todennäköisempää syöpään sairastuminen on.
Miehillä suurin osa alkoholiin liittyvistä syövistä on yläruoansulatuskanavan syöpiä, naisilla taas rintasyöpiä. Alkoholi altistaa myös esimerkiksi maksa- ja suolistosyöville.
Suuret määrät punaista ja prosessoitua lihaa altistavat tietyille syöville, eritoten suolistosyövälle. Lihajalosteiden sisältämä nitriitti lisää syöpään sairastumisen riskiä, minkä lisäksi lihan on huomattu vaikuttavan epäsuotuisasti suolistobakteereihin.
Punaista lihaa ja lihajalosteita – kuten makkaroita, nakkeja tai leikkeleitä – olisi suositeltua syödä korkeintaan 50 grammaa päivässä.
Yksi merkittävimmistä syistä liikunnan syöpää estävälle vaikutukselle on painonhallinta. Ylipaino ja lihavuus lisäävät monien syöpien riskiä, ja liikunta auttaa pitämään painon kurissa.
Liikunta myös lisää suoliston liikettä, parantaa insuliiniherkkyyttä sekä vaikuttaa suotuisasti immuunipuolustusjärjestelmään ja hormonitoimintaan.
6. Syö kasviksia ja kuituja
Runsas kasvisten syöminen pienentää syöpään sairastumisen vaaraa. Kuvituskuva.Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without permission.
Kasvisvoittoinen ruokavalio pienentää riskiä sairastua syöpään. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä.
Vihannekset sisältävät terveydelle suotuisia ravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja kuituja. Lisäksi kasvispainotteinen ruokavalio auttaa painonhallinnassa.
Varsinkin kuitujen on todettu pienentävän syöpään sairastumisen riskiä, minkä vuoksi lautaselle kannattaa valita myös täysjyvää.
Seksissä tarttuva ihmisen papilloomavirus (HPV) aiheuttaa kohdunkaulan, emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon, peniksen sekä pään ja kaulan alueen syöpiä.
HPV-rokote ehkäisee näiden syöpien kehittymistä. HPV-rokote on osa Suomen kansallista rokotusohjelmaa, ja rokotteen saavat maksutta kaikki 10–12-vuotiaat koululaiset.
Yli 30-vuotiaille rokotteesta ei ole juurikaan enää hyötyä, sillä tuohon ikään mennessä valtaosa papilloomavirustartunnoista on jo saatu.
Aikuisiällä itsestään voi pitää huolta myös käymällä säännöllisesti terveystarkastuksissa ja osallistumalla järjestettyihin syöpäseulontoihin.
8:56Syöpä ei ole vain terveydellinen vaan myös taloudellinen shokki. Yhä useampi hakee Syöpäsäätiöltä taloudellista apua ja myös myönnetyt rahasummat ovat kasvaneet. Uutisaamussa keskusteltiin syövän aiheuttamasta talousahdingosta.