Elizabeth sai vaarallisen haimasyöpädiagnoosin – 13 vuotta myöhemmin elää edelleen ennusteista huolimatta

Pelottaako syöpä? Ylilääkäri vastaa yleisön kysymyksiin 15:22
KATSO MYÖS: Pelottaako syöpä? Ylilääkäri vastaa yleisön kysymyksiin sairaudesta, joka ahdistaa monia.

Saadessaan haimasyöpädiagnoosin Elizabeth O'Connor uskoi kuolevansa. Nyt, 13 vuotta myöhemmin, hän elää edelleen.

Elizabeth O'Connor on edelleen elossa. Todennäköisyydet eivät olleet hänen puolellaan: yhydsvaltalainen O'Connor sai haimasyöpädiagnoosin vuonna 2010 ollessaan vain 31-vuotias, kertoo Insider.

– Sen olisi pitänyt olla elämäni onnellisinta aikaa. Sen sijaan tuntui, että joku on lyönyt minua vatsaan, O'Connor muistelee.

– Olin vihainen ja masentunut. Ajattelin "miksi minä" ja "näenkö lasteni kasvavan, en varmaan".

Oireina jatkuvaa väsymystä ja pahoinvointia

13 vuotta sitten O'Connor oli juuri synnyttänyt poikansa Andrew'n. Raskauden aikana hän oli alkanut tuntea jatkuvaa väsymystä ja pahoinvointia, jotka kuitenkin pani raskauden piikkiin.

– Painoni putosi, koska en voinut pahoinvoinnin vuoksi syödä.

Raskaudenaikaisessa ultratutkimuksessa O'Connorin munasarjasta löytyi suuria kystia. Niitä ei kuitenkaan raskauden aikaan voitu poistaa.

Andrew syntyi kuusi viikkoa ennen laskettua aikaa. Tämän lisäksi O'Connor sai keisarileikkauksen jälkeen huonoja uutisia.

– Lääkäri sanoi vain, että munasarjani olivat näyttäneet "tosi vihaisilta" leikkauksen aikana. Seuraavana päivänä hän suunnitteli kohdunpoistoa.

"Näemme kasvaimen haimassa"

O'Connor oli murtunut: hän olisi halunnut lisää lapsia. Hän kuitenkin myöntyi poistoon useiden varoitusmerkkien vuoksi. Esimerkiksi hänen keuhkoissaan ja vatsassaan oli nestettä. Tutkimuksia tuli lisää; tähystyksissä ei löytynyt mitään.

Tietokonetomografiassa kuitenkin odotti ikävä yllätys.

– "Näemme kasvaimen haimassa", syöpälääkäri sanoi. Hän sanoi, että syöpä oli lähettänyt etäpesäkkeitä munasarjoihin ja toiseen lonkkaan. Se oli levinneisyysasteeltaan neljä.

Vastasyntyneestä iloitsemisen sijaan O'Connor sai kuulla saattohoidosta. Haimasyöpä on hengenvaarallinen tauti. O'Connorin syöpätyypin elinajanodote oli noin yhden vuoden. 

– Ajattelin heti, ettei toivoa ole. Ennuste ei ollut hyvä, hän myöntää.

– Suurin pelkoni oli, että syöpälääkäri antaa neljä kuukautta elinaikaa. Sen sijaan hän sanoi täysin päinvastaista: "Kellään ei ole kristallipalloa, joka kertoisi elämästäsi".

Hoidot tehosivatkin

O'Connor sisuuntui. Hän päätti aloittaa hoidot ja katsoa, mitä tapahtuu. Sytostaattien, sädehoidon ja leikkauksen yhdistelmä alkoi tehota. 

– Huhtikuussa 2013 lääkärit sanoivat, että olen harvinainen haimasyöpäpotilas, koska reagoin hoitoihin, O'Connor sanoo.

Näin O'Connor on jatkanut elämäänsä. Syöpä on palannut useita kertoja; kasvaimia on löytynyt aivoista, keuhkoista ja päänahasta, mutta ne on aina onnistuttu hoitamaan lääkkeiden ja leikkausten yhdistelmillä. O'Connor käy usein kuvauksissa, joilla syöpää seurataan. Hoitojen aikana havaittiin, että hänellä on geenimuunnos, joka altistaa tietyille syöville; sama muunnos löytyi hänen isältään.

Todennäköisyyksistä huolimatta O'Connor on edelleen elossa 13 vuotta diagnoosinsa jälkeen. Hän nauttii yksinkertaisesta elämästä.

– Esteitä on ollut paljon, mutta en anna niiden tulla tielleni. 

Lääkärit ovat kuvanneet O'Connorin tilaa tasapainoiseksi. Sen hän hyväksyy.

– "Tasapainossa" on hyvä termi, jos ihmisessä on syöpä.

Katso myös: Mikä on tappavin syöpä? 

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Myös rintasyöpään kuolee Suomessa ihmisiä, osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat