Pissa voi kertoa usein liian myöhään löytyvästä syövästä – tarkkaile tätä väriä

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Moni syöpä on varhaisvaiheessaan oireeton tai vähäoireinen. Videolla kerrotaan, millaisesta muutoksesta pitäisi huolestua.

Virtsan väriä on syytä tarkkailla, sillä värimuutokset voivat kieliä vakavasta sairaudesta.

Oranssi virtsa voi olla seurausta riittämättömästä nesteytyksestä, runsaasta B-vitamiinin saannista tai porkkanoiden ahmimisesta – mutta myös jostain paljon vakavammasta.

Jos väri ei haalene vaaleankeltaiseksi lisää vettä juomalla eikä syy oranssiin virtsaan löydy ruokavaliosta, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Oranssin tai tummankeltaisen värinen virtsa voi nimittäin olla varhainen oire usein liian myöhään todetusta haimasyövästä.

Haimasyöpä voi aiheuttaa keltaisuutta

Haimasyöpä oireilee alkuvaiheessaan epämääräisesti, minkä vuoksi se löytyy usein liian myöhään. Tavallisimpia oireita sairaudesta ovat laihtuminen, ylävatsakipu, selkäkipu ja ihon kellastuminen, kertoo Kaikki Syövästä -sivusto. Britannian terveydenhuoltojärjestelmä National Health Service lisää listaan myös virtsan värin muuttumisen. Tummankeltainen tai oranssi virtsa voi siis olla seurausta haimasyövästä.

Ihon ja silmien kellertävyys tai virtsan tummeneminen tummankeltaiseksi tai oranssiksi johtuu haimasyövän yhteydessä bilirubiiniksi kutsutusta aineenvaihduntatuotteesta. Kun haimassa sijaitseva kasvain tukkii sappitiehyet, väriltään keltaista bilirubiinia kerääntyy verenkiertoon.

Keltaisuuden syy tulee aina tutkia

Keltaisuus on aina merkki jostain merkittävästä sairaudesta. Haimasyövän lisäksi keltaisuus voi johtua maksasairaudesta – kuten maksatulehduksesta, maksakirroosista tai maksasyövästä – tai sappikivitaudista.

Huolestuttavat oireet onkin syytä ottaa puheeksi lääkärin kanssa.

Entä mistä kertoo väritön tai punertava pissa? Lue, mitä muut virtsan värit voivat kertoa ihmisen terveydestä.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2020.

Lue myös:

    Uusimmat