Amerikkalaiset ihotautilääkärit: Koronavirus vaikuttaa siihen, kuinka usein lakanat tulisi vaihtaa – muista myös oikea pesulämpötila

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Näin peset kätesi oikein ja suojaudut tartunnoilta.

Petivaatteet suositellaan vaihdettavaksi kerran viikossa hygieniasyistä. Huffington Postin haastattelemat ihotautilääkärit kehottavat tihentämään pesuväliä koronapandemian aikana.

Vaikka ihminen elelisi sinkkuna, ei hän joudu nukkumaan yksin. Lakanoissamme pyörii itsemme lisäksi sienikasvustoa, bakteereja, kuolleita ihosoluja, hilsettä, siitepölyä ja pölypunkkien ulostetta. Petikaverit voivat aiheuttaa allergisia oireita ja iho-ongelmia.

Ihminen viettää karkeasti ottaen noin kolmanneksen päivästään sängyssä. Mikrobeja kertyy lakanoihin nopeasti, minkä vuoksi ne suositellaan yleisesti ottaen vaihtamaan kerran viikossa.

Koronakriisin aikana hygienian merkitys on korostunut. Ihmiset ovat jo tottuneet jatkuvaan käsien pesemiseen, osa on ottanut käyttöön kasvomaskin ja moni on ryhtynyt siivoamaan useammin. Huffington Postin haastattelemat ihotautilääkärit suosittelevat ulottamaan tehostuneet hygieniatoimet myös makuuhuoneeseen.

Pese lakanat useammin ja vähintään 60 asteessa

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt saastuneita hengitystie-eritteitä. On arvioitu, että koronavirus elää pidempään kovilla pinnoilla, kuten muovilla ja teräksellä.

Uuteen virukseen liittyy kuitenkin paljon epävarmuutta. Yhdysvaltalainen ihotautilääkäri Audrey Kunin on huolestunut siitä, että viruspartikkelit voisivat jäädä loukkuun petivaatteiden sisälle, josta ne päätyisivät hengityksen kautta elimistöön.

Niin ikään yhdysvaltalainen ihotautilääkäri Joshua Zeichner suosittelee tihentämään pandemia-aikana petivaatteiden pesuväliä puolella. Jos siis lakanat on pessyt aiemmin kahden viikon välein, on nyt syytä tehdä askare kerran viikossa. Lakanat olisi syytä pestä mahdollisimman kuumassa vedessä, vähintään 60 asteessa.

Mikäli kotona on koronapotilas, tulee lakanoita vaihdettaessa kiinnittää huomio muutamaan seikkaan. Petivaatteita sängystä poisotettaessa niitä ei tulisi ravistella, jotta mahdolliset viruspartikkelit eivät leviäisi ilmaan. Lakanat tulee pestä mahdollisimman kuumassa vedessä ja kuivata pesun jälkeen hyvin. Kädet tulee pestä välittömästi likaisten lakanoiden käsittelyn jälkeen.

On syytä muistaa, että lakanoiden säännöllinen peseminen ei suojaa koronatartunnalta yhtä hyvin kuin huolellinen käsihygienia ja fyysisten sosiaalisten kontaktien välttäminen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Huffinton Post

Lue myös:

    Uusimmat