Kuinka kauan koronavirus elää vaatteissa? Näin pidät huolta vaatehygieniasta

Puhelin voi olla varsinainen pöpöpommi 2:03
Muista myös desinfioida ja puhdistaa puhelimesi säännöllisesti. Nappaa videolta vinkit!

Koronavirus voi säilyä erilaisilla pinnoilla useita tunteja tai jopa päiviä. Myös vaatehygieniasta on hyvä pitää huolta.

Hygieniasta ja siisteydestä huolehtiminen pienentää koronaviruksen leviämisen todennäköisyyttä. Pisara- ja kosketustartuntana leviävä virus tarttuu yskiessä ja aivastaessa sekä tahriintuneiden käsien ja pintojen välityksellä.

Entä vaatteet? Voiko virus levitä vaatteiden välityksellä ja kuinka kauan se voi tarttua? Today Style selvitti asiaa.

Maailman terveysjärjestö eli WHO kertoo, että vielä ei ole täysin selvillä siitä, kuinka kauan koronavirus voi selvitä pinnoilla. Arviot vaihtelevat muutamasta tunnista jopa useisiin päiviin. Maailmalla raivoava tauti on nimetty jo pandemiaksi ja vaikuttaa laajalti ihmisten elämiin lähes jokaisessa maailman kolkassa.

Vaihda vaatteet usein

Harvard Health kertoo, että virus selviää todennäköisemmin paremmin kovilla pinnoilla, kuin pehmeämmillä, kuten kankaalla. Bustle-sivuston mukaan kiiltonahka voi olla muita kankaita turvallisempaa pukea ylleen. Lisäksi terveysviranomaiset suosittelevat, että kengät jätetään eteiseen, mikä on suomalaisille muutenkin pääsääntöisesti itsestäänselvyys ja vaatteita vaihdettaisiin usein puhtaisiin. Näin pöpöt eivät pääsisi koteihin. Jos ulkoilet päivän aikana, vaihda sisävaatteet kotosalla toiseen vaatekertaan. Etätöissäkin on hyvä vaihtaa käytetyt vaatteet säännöllisesti, eikä pyöriä viikkotolkulla samoissa pitkissä kalsareissa ja kulahtaneessa hupparissa.

Yhdysvaltain tautikeskus suosittelee, että vaatteet pestäisiin mahdollisimman lämpimällä vedellä ja kuivattaisiin läpikotaisin ennen käyttöä. Pesussa voi olla hyvä käyttää desinfioivia pesuaineita, joissa on alkoholia. Myös pesukorin säännöllistä desinfiointia suositellaan.

Jos käsittelet likaisia vaatteita, tautikeskus suosittelee käyttämään kertakäyttöisiä suojahansikkaita. Vältä myös likaisten vaatteiden ravistelua ja pese käsiäsi usein.

Nettishoppailu vai liikkeissä asiointi?

Useat liikkeet ovat tehostaneet puhtaanapitoprotokollojaan ja kauppakorit ja kärryt desinfioidaan säännöllisesti. Virukselle alttiit paikat kuten maksupäätteet, kassat ja puhelimet desinfioidaan useaan otteeseen päivän mittaan. Esimerkiksi sisustusliike Hemtex kertoo asiakkailleen, että henkilökunta välttää kättelyä, mutta eivät säästele hymyssä. Kaupoilla kannattaa maksaa tällä hetkellä kortilla, eivätkä monet liikkeet edes ota tällä hetkellä käteistä vastaan.

Monet merkit, kuten Nike, Lululemon ja Aritzia ovat sulkeneet liikkeensä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Luksusmerkit, kuten Burberry ovat seuranneet perästä ja ovat sulkeneet ainakin Kiinan liikkeensä.

Useat verkkokaupat, esimerkiksi Net-A-Porter ja Asos, lähettivät kanta-asiakkailleen sähköpostin, jossa kerrottiin millaisiin toimenpiteisiin vaatejätit ryhtyvät auttaakseen taistelussa pandemiaa vastaan. Kaikki vaatteita käsittelevät ja pakkaavat työntekijät, sekä nettikaupan kuriirit pesevät käsiänsä säännöllisesti ja desinfioivat työskentelytilansa ja kuljetusautonsa. Kanssakäyminen asiakkaiden kanssa kasvotusten on minimoitu.

Bustlen mukaan verkossa ostosten teko on suhteellisen turvallista. Jos sairastunut ihminen on jossain vaiheessa käsitellyt tuotetta, on epätodennäköistä, että virus on siirtynyt tuotteen pinnalle. Vielä epätodennäköisempää on se, että virus selviäisi pakkauksen ja kuljetuksen kestävän ajan elossa tilaajan luokse.

Nettishoppailu voi hyvinkin olla turvallisempaa tällä hetkellä, sillä suora kontakti sairastuneen ihmisen kanssa on suurempi riski.

Vaatteiden vuokraaminen

Tällä hetkellä, kun valtaosa ihmisistä tekee töitä etänä kotoa käsin, ja ulkona liikkumista, sekä kokoontumisia tulisi välttää, vaatteiden vuokraaminen voi tuntua aika kaukaiselta ajatukselta. Vaatteita vuokraavat palvelut kuitenkin ovat vakuuttaneet asiakkailleen, että vuokrattavat vaatteet, laukut, kengät ja muut asusteet pestään ja desinfioidaan jokaisen asiakkaan jälkeen.

Rent The Runway lähetti myös asiakkailleen viestin, jonka mukaan asiakkailla ei ole mitään syytä ajatella, että yrityksen vaatteiden puhtaanapito ei olisi tehokasta koronavirusta vastaan. Yrityksen jokainen vaatekappale ja vuokrattava asuste käy läpi pesun tai kuivapesun. Muutamia tuotteita lukuun ottamatta jokainen tuote myös höyrykäsitellään 120-150 asteen lämpötilassa. Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan influenssaa aiheuttavat virukset kuolevat 75 asteessa. Tekoturkikset, tietyt takit, nahka ja tekonahka, käsitellään eri tavoin.


Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lue myös:

    Uusimmat