Koronavirus voi elää pinnoilla jopa päiviä – muovi ja teräs karmeimmat esimerkit

Näin koronavirus kehittyi pandemiaksi – Viiden jälkeen kertaa viruksen leviämisen vaiheet 2:32
Videolla käydään läpi, miten koronavirus kehittyi pandemiaksi.

Koronavirus tarttuu herkimmin pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa, mutta se voi elää myös erilaisilla pinnoilla. 

Yhdysvaltalaisen The New England Journal of Medicinessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan koronaa aiheuttava virus COVID-19 voi olla elossa useista tunneista päiviin ilmassa ja pinnoilla.

Tutkimuksessa viruksen todettiin selviävän ilmassa kolme tuntia, kuparipinnalla neljä tuntia, vuorokauden pahvilla ja muovi- tai teräspinnalla kahdesta kolmeen vuorokautta. 

Lisäksi amerikkalaistutkimuksessa huomattiin uusien todisteiden viittaavan siihen, että koronavirustartunnan saaneet ihmiset voivat levittää sitä myös täysin oireettomina ja ”terveinä” tai ennen oireiden alkamista. Tämän vuoksi viruksen leviämisen estäminen ei ole yhtä tehokasta kuin esimerkiksi vuosina 2002–2003 sars-epidemian aiheuttanut SARS-CoV-1:stä vastaan.

Kuitenkin Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt. Tiedot uuden koronaviruksen leviämistavoista vaihtelevat tutkijoiden keskuudessa, koska virusta ei ole vielä ehditty tutkia tarpeeksi. Eri tutkimukset saattavat myös tuottaa eri tuloksia.

Pintojen kautta pieni tartuntariski

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. 

“Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Vaikka hyvin herkin laboratoriomenetelmin koronavirusta löytyisi pinnoilta, tämä ei tarkoita, että virus tarttuisi tehokkaasti pintojen välityksellä. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat hyvin koronavirukseenkin”, todetaan THL:n verkkosivuilla.

THL:n mukaan pintojen kautta tarttumisen riski on olennainen lähinnä sairaalassa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita. 

Lähteet: THL, WHO ja The New England Journal of Medicine

Lue myös:

    Uusimmat