Lieväoireista potilasta voi hoitaa kotona – näin estät koronaa leviämästä perheessä

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Videolla kerrotaan, mistä koronaviruksen voi tunnistaa.

Koronaviruksen levitessä suomalaisia on monien muiden maiden kansalaisten tavoin kehotettu pysymään kotioloissa. Mutta entä jos perheenjäsen sairastuu COVID-19-tautiin? Miten estää koronan leviäminen kotona?

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot tarkoittavat pähkinänkuoressa, ettei ulos pidä lähteä kipeänä, hyvä käsihygienia tulee muistaa, turhia ihmiskontakteja on vältettävä ja yleisissä tiloissa tulee asioida vaan tarpeen vaatiessa. Ihmiset saavat edelleen ulkoilla ja lenkittää koiriaan, mutta ulkona kannattaa pitää turvaväli kanssaliikkujiin.

Myös kotona tulee huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja siisteydestä. Kasvojen koskettelua likaisilla käsillä tulee välttää. Erityisesti ovenkahvat, valokatkaisijat ja muut pinnat, joita kosketellaan usein, kannattaa myös puhdistaa usein. Vaikka varotoimista huolehtisi, voi perheenjäsen sairastua koronaan.

Muista hyvä hygienia ja pidä etäisyyttä potilaaseen

Koronaviruksen taudinkuvaan kuuluu kuumetta, yskää, hengenahdistusta, lihassärkyä ja väsymystä. Monella sairastuneella oireet ovat olleet lieviä. Lieväoireisen taudin voi sairastaa kotona, mutta sairastuneen vointia on syytä tarkkailla.

Vakavissa oireissa, kuten hengenahdistuksessa ja yleistilan heikkenemisessä, tulee soittaa terveyskeskukseen. Riskiryhmäläisten tulee soittaa pikaisesti terveyskeskukseen äkillisen kuumeen noustessa tai jos tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Kotona hengitystieinfektiota sairastaessa perheenjäsenet voivat pienentää omaa tartuntariskiään välttämättä lähikosketusta sairastuneen kanssa. Sairastuneeseen tulisi pitää vähintään metrin etäisyys. Jos mahdollista, vain yhden riskiryhmiin kuulumattoman ihmisen tulisi hoitaa potilasta.

Hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia erityisesti, kun on ollut kosketuksissa sairastuneeseen, oleskellut hänen kanssaan samassa tilassa tai käsitellyt hänen käyttämiään nenäliinoja tai pyykkejä. Muista myös, että käytetyt nenäliinat on lajiteltava toistaiseksi sekajätteenä. Sairastuneen käyttämä roskapussi tulee tyhjentää päivittäin. Huolehdi, että pussi on suljettu hyvin eikä se jää lojumaan roska-astian ulkopuolelle.

Jos kumppani sairastuu, kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää hänen kanssaan eri makuuhuonetta tai sänkyä. Huolehdi yhteisten tilojen ilmanvaihdosta.

Kaikilla perheenjäsenillä olisi hyvä olla oma henkilökohtainen pyyhe käsien kuivaamiseen. Vierailijoita ei tule kutsua käymään, kun kotona on sairastunut henkilö.

Koronavirus tarttuu todennäköisesti pussaillessa, mutta ei yhdynnässä. Jos molemmat kumppanit ovat oireettomia, voi intiimielämää jatkaa normaaliin tapaan. Mutta jos toisella on hengitysoireita, kannattaa häneen pitää fyysistä etäisyyttä.

Lähteet: THL, New York Post

Lue myös:

    Uusimmat