Patjat, tyynyt, täkit, lakanat – näin usein petivaatteet tulisi vaihtaa kokonaan uusiin

Kuinka usein patja, tyynyt, peitto, täkki ja lakanat tulisi vaihtaa uusiin? Näin asiantuntijat suosittelevat.

Säännöllisen lakanoiden vaihtamisen muistaa meistä jokainen, vaikka kaikki eivät sitä niin usein suoritakaan, kun suositeltaisiin. Seuraukset voivat olla karmivatkin, kuten tällä naisella, joka ei vaihtanut lakanoitaan viiteen vuoteen. Mutta miten usein lakanat ja makuuhuoneen muut petivaatteet tulisi vaihtaa kokonaan uusiin?

Nyt onkin hyvä aika hoitaa makuuhuoneen kevätsiivous ennakkoon, sillä ystävänpäiväkin on jo ovella. Tarkista listasta, kuinka usein sängyn eri osia kannattaa uudistaa.

Patja

Patja kannattaisi uudistaa vähintään kymmenen vuoden välein. Käyttöikä riippuu kuitenkin myös patjasta: Arvosteluihin erikoistuneen Sleep Like the Dead -sivuston tutkimuksen mukaan esimerkiksi lateksipatjat kestävät kahdeksan vuotta, vaahtomuovipatjat seitsemän ja futonpatjat jopa vähemmän.

National Sleep Foundation suosittelee myös kuuntelemaan kehoa: Jos patja tuntuu epämukavalta ja heräilet selkäkipuun, voi olla aika ostaa uusi.

Tyynyt

Tyynyt tulisi suositusten mukaan vaihtaa jo 1–2 vuoden välein. National Sleep Foundationin mukaan tiuha vaihtoväli kannattaa, sillä tyynyt imevät ihon öljyjä, kuolleita ihosoluja ja hiuksia. Näin tyynyt voivat muuttua pölypunkeille suotuisaksi ympäristöksi. Säännöllinen pesu myös kannattaa suorittaa puolen vuoden välein.

Milloin sitten on oikea aika vaihtaa tyyny? Jos tyynyn taittelee kahtia ja se pysyy siinä asennossa, on aika ostaa uusi.

Toisaalta lifestyleguru Martha Stewartin mukaan laadukas hyvin hoidettu tyyny voi kestää jopa 10–15 vuotta.

Täkit

Koska peittojen ja täkkien ei tarvitse kannatella samalla tavalla ihmisen painoa, kuten tyynyjen ja patjan tarvitsee, voivat ne kestää 15–25 vuotta hyvässä kunnossa. Peitot pysyvät parhaiten kestävinä, kun niissä käyttää aina lakanoita ja ne tuulettaa säännöllisesti.

Etkö muista milloin peittosi on ostettu? Kun täkki alkaa vaikuttaa veltolta ja lättänältä tai sisällys alkaa vuotaa, on aika vaihtaa uuteen.

Lakanat

Lakanoiden kesto riippuu paljon myös laadusta, mutta National Sleep Foundationin tekemän kyselyn mukaan suurin osa vaihtaa vanhat uusiin kahden vuoden välein. Säännöllinen käyttö ja pesu saa lakanoiden kuidut hajoamaan, joka saa lakanat näyttämään ja tuntumaan kuluneilta.

Jos sängyn haluaa pitää optimaalisessa kunnossa ja mukavana, on kahden vuoden välein hyvä päivittää lakanat kokonaan uusiin.

Tiedätkö, kuinka usein alusvaatteet tulisi vaihtaa uusiin? Vastaus voi yllättää.

Lähde: NBCNews

***

6:40

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja