Mikrobiologi kertoo, kuinka usein lakanat tulisi oikeasti pestä – ja mitä tapahtuu, jos et tee niin

Jos haluat estää mikrobien kasvun ja vähentää allergiariskiä, tutkija suosittelee vaihtamaan lakanat puhtaisiin vähintään kerran viikossa.

Vietämme enemmän kuin kolmasosan elämästämme nukkuen, ja juuri tämän vuoksi sängystä voikin yllättäen nopeasti muodostua oikea bakteerien ja sienien huvipuisto. New Yorkin yliopiston mikrobiologin Philip Tiernon mukaan nukkuminen samoissa lakanoissa päivästä ja viikosta toiseen voi pahimmassa tapauksessa tehdä meistä sairaita.

Jotta petivaatteiden mikroskooppinen elämä ei pääsisi aiheuttamaan vahinkoa terveydellesi, tutkija suosittelee vaihtamaan petivaatteet vähintään kerran viikossa.

Viikossa kertynyt lika riittää sairastuttamaan kenet tahansa

Ihminen erittää vuosittain noin 26 litraa hikeä nukkuessaan, joten ei mikään ihme, jos tässä kosteudessa elää yksi jos toinen bakteeri. Myös erilaiset sienet ovat petivaatteiden tyypillisiä asukkaita. Tuoreessa tutkimuksessa sekä synteettisiä että untuvatyynyjä analysoineet tutkijat tulivat siihen tulokseen, että olipa kyseessä sitten puolitoista tai 20 vuotta vanha tyyny, ne sisältävät hurjan määrän sienikasvustoa, keskimäärin 16 erilaista.

Et nuku ainoastaan keskellä sienten ja bakteerien maailmaa, vaan seuranasi ovat myös kuolleet ihosolut, hilse, siitepöly, nukka, pölypunkkien ulosteet ja lakanoiden pintakäsittelyaineet.

Myös painovoimalla on vaikutusta siihen, miksi petivaatteet likaantuvat niin nopeasti. Painovoima tuo nimittäin kaiken ilmassa olevan materiaalin, kuten pölyn, alas petivaatteisiisi.

– Kun annat tämän lian kerääntyä viikon tai kaksi, sitä on riittävästi tuottamaan kenelle tahansa rahisevan kurkun, mutta etenkin niille, jotka kärsivät allergiasta tai astmasta, Tierno toteaa.

Tutkijan mukaan lakanoiden pesu kerran viikkoon on äärimäisen tärkeää, sillä lakanoiden mikrobit päätyvät lähes väistämättä hengitysteihisi aiheuttaen allergisia reaktioita. Tiernon mukaan allerginen reaktio voi syntyä, vaikka et ennen olisikaan kärsinyt allergioista tai yliherkkyysoireista. 

***


 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja