Älykellojen tallentamat terveystiedot paljastivat suomalaisten palautumisesta yllättävän asian: "Sen pitäisi olla juuri toisin päin"

Tämän älykellot kertovat käyttäjänsä kunnosta ja terveydestä 9:55
Mitä kaikkea älykellot kertovat kunnosta ja terveydestä, entä miten luotettavaa tieto on? Haastattelussa Suunnon tuotepäällikkö Markus Kemetter ja Polarin asiakkuuspäällikkö Ville Uronen.

Älykelloilla saa mitattua treeniä, arjen aktiivisuutta, unta ja palautumista. Suomalaisten älykellon käyttäjien mittaustuloksista paljastui lepoa ja palautumista koskeva yllättävä seikka.

Älykellobrändi Suunnon tuotepäällikkö Markus Kemetter ja Polarin asiakkuuspäällikkö Ville Uronen paljastivat Huomenta Suomessa, mitä Suunnon ja Polarin älykellojen keräämä data kertoo suomalaisten terveydestä ja hyvinvointikäyttäytymisestä.

Ensimmäinen, yllättävä, havainto on, että suomalaiset palautuvat arkipäivisin paremmin kuin viikonloppuisin. 

– Sen pitäisi olla juuri toisin päin, mutta ehkä viikonloppuisin valvotaan pidempään, syödään raskaammin ja vietetään aikaa ystävien kanssa, Uronen pohtii.

– Nämä ovat henkisesti todella merkityksellisiä asioita, vaikka ne ovat fysiologisesti kuormittavampia.

Näissä asioissa päihitämme ruotsalaiset

Suunnon koostamasta älykellonkäyttäjien mittaustuloksista puolestaan selviää, että koronapandemian aikana alkanut liikuntabuumi on pitänyt pintansa Suomessa hyvin.

– Euroopassa aktiivisuus on pikkaisen laskenut koronan päätyttyä, mutta Suomessa ei. Suomalaiset kävelevät enemmän kuin muut eurooppalaiset. Suomalaiset myös liikkuvat monipuolisemmin kuin ruotsalaiset, Kemetter kertoo.

– Lisäksi suomalaiset nukkuvat enemmän kuin ruotsalaiset.

Myös Polarin datasta näkyy, että älykellojen käyttäjät ovat ahkeria liikunnan harrastajia.

– Suomalaiset liikkuivat vuonna 2023 keskimäärin kuusi ja puoli tuntia viikossa, kun vuonna 2022 se oli viisi tuntia ja 45 minuuttia viikossa, Uronen kertoo.

– Jos mietitään, että valtakunnalliset suositukset ovat, että reipasta liikuntaa harrastettaisiin kaksi ja puoli tuntia viikossa, niin kyllä näiden laitteiden käyttäjät ovat varmaan paremmin kunnossa kuin kansalaiset keskimäärin.

Katso yllä olevalta videolta, miten luotettavaa älykellojen mittaama ja tallentama tieto on? Entä mitä hyötyä itsensä mittaamisesta on?

Lue myös:

    Uusimmat