Istutko paljon? Jo tämä määrä liikettä voi auttaa pelastamaan terveytesi

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
KATSO MYÖS: Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan

Puolet kävelyn eduista sai käyttöönsä kävelemällä vain 4 000 – 4 500 askelta päivässä.

Jos päivä kuluu toimistolla istuskellen, rivakka iltalenkki voi vielä auttaa nollaamaan vaikutukset. British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan päivittäinen 9 000 – 10 000 askeleen kävely vähentää liikkumatonta elämää viettävien sydänriskejä.

Sydneyn yliopiston selvityksessä tutkittiin yli 71 000 henkilön tietoja UK Biobankin kannasta. Koehenkilöiden keski-ikä oli 61 ja 58 prosenttia heistä oli naisia. Henkilöt olivat käyttäneet askelmittaria seitsemän päivän ajan mitatakseen fyysistä aktiivisuuttaan.

Koehenkilöt viettivät paikallaan keskimäärin 10,6 tuntia päivittäin. "Vähän aikaa paikallaan viettäviksi" luokiteltiinkin tutkimuksessa ne, jotka olivat liikkumattomissa oloissa alle 10,5, tuntia. Huomioon otettiin myös ikä, sukupuoli, tupakointi ja esimerkiksi alkoholinkäyttö ja ruokavalio.

Kävely laski kuoleman riskiä 39 prosenttia

Kävely päivittäin vähensi kuoleman ja sydän- ja verisuonitautien riskiä. Eniten etua sai kävelemällä yhdeksästä kymmeneen tuhatta askelta päivässä; se laski ennenaikaisen kuoleman riskiä 39 prosenttia ja sydän- ja verisuonitaudin riskiä 21 prosenttia. 10 000 askelta on hieman alle kahdeksan kilometriä.

Puolet kävelyn eduista sai käyttöönsä kävelemällä 4 000 – 4 500 askelta päivässä.

Sillä, paljonko aikaa kävelemisen lisäksi vietti paikallaan, ei näyttänyt olevan vaikutusta tulokseen.

– Tämä ei ole mikään "vapaudu vankilasta" -kortti ihmisille, jotka istuvat pitkiä aikoja. Se kuitenkin tarjoaa tärkeän viestin kansalle. Kaikki liike on merkityksellistä ja ihmiset voivat ja heidän pitäisi vähentää pakollisen paikallaanolon terveysvaikutuksia kävelemällä päivittäin enemmän, tutkimusta tehnyt Matthew Ahmadi kuvasi tiedotteessa.

Kävele edes 2 200 askelta

Tutkimus oli seurantaluonteinen eikä se siis voi osoittaa syy-yhteyttä. Askelmääriä oli myös kerätty rajallinen aika, mikä voi vääristää tulosta.

Käveleminen on kuitenkin oivaa arkiliikuntaa. Askelmäärää on helppo mitata; se onnistuu esimerkiksi älypuhelimella. Siihen on myös helppo itse vaikuttaa. Tutkijoiden mukaan yli 2 200 askelta päivässä tuo jo terveysetuja.

Katso myös: Paljain jaloin kävely on parasta jalkajumppaa! Baba Lybeck riisui lähetyksessä kenkänsä ja sai asiantuntijoilta suoran palautteen...

Paljain jaloin kävely on parasta jalkajumppaa 8:06
Vieraina Terveystalon erikoislääkäri Oliver Michelsson ja jalkaterapian lehtori Riitta Saarikoski.

Lue myös:

    Uusimmat