Mainos

Alle vuosi kesälomaan! Aloita lomakassan kartuttaminen asiantuntijoiden vinkeillä

8:30

Kesälomakassa kertyy vaivattomimmin, kun säästämisen aloittaa hyvissä ajoin. Asiantuntijat neuvovat, kuinka pääset tavoitteeseesi. 

Vaikka ensi vuoden kesäloma tuntuisikin vielä kaukaiselta haaveelta, kannattaa lomabudjettia jo pikkuhiljaa ryhtyä hahmottelemaan. 

Omat rahat -ohjelmassa ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta ja kehittämispäälikkö Teija Jerkku Marttaliitosta antoivat omat vinkkinsä ensi kesän lomakassan kartuttamiseen. 

Päätä lomabudjetti ja vältä heräteostoksia 

Suomalaisen perheen lomabudjetti on keskimäärin noin 1500 euroa, lapsettomien perheiden parisataa euroa vähemmän. Vaikka summa voi kuulostaa ensi alkuun suurelta, Jerkun mukaan unelmia on helpompi tavoitella pitkäjänteisellä säästämisellä. 

– Lomabudjetin tekeminen on hyvä konsti. Istutaan alas ja pohditaan, mitä siltä lomalta oikein halutaan ja mitä se tarkoittaa euroissa, Jerkku neuvoo. 

Lomamatkasta haaveilevan kannattaa pohtia myös omaa ostokäyttäytymistään. Jerkku muistuttaa, että yksi euro päivässä tekee 365 euroa vuodessa. Heräteostoksia välttelemällä voi säästää suuriakin summia lyhyessä ajassa. 

– Koko vuotta ei kuitenkaan kannata kituuttaa, Kärkkäinen muistuttaa. 

Hänen mukaansa isot sopimukset kannattaa kilpailuttaa ja niiden tarpeellisuutta miettiä. Jokaisen kannattaa miettiä, voisinko kuntoilla edullisemmassa paikassa tai luopua vaikkapa tarpeettomasta lehtitilauksesta. 

Suurin osa suomalaisista rahoittaa lomansa palkkatuloilla

Kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista 61 prosenttia suomalaisista rahoittaa kesälomansa palkkatuloilla, 11 prosenttia puolestaan luottokortilla. Luottokortin käyttöä kannattaisi asiantuntijoiden mukaan harkita tarkkaan. 

– Jos omassa taloudessa on väljyyttä, ei se (luottokortin käyttö) huono vaihtoehto ole. Sillä saa jaksotettua menoja eri kuukausille. Siinä on kuitenkin se puoli, haluatko maksella syksyllä ja pitkin talvea kesällä vietettyjä lomia, Jerkku toteaa.

Jos korkokustannuksilta ja ylimääräiseltä stressiltä haluaa välttyä, molemmat asiantuntijat suosittelevat säästämään kesälomaan käytettävän summan etukäteen. 

Artikkelin alusta löytyvältä videolta muun muassa selviää, millä eri tavoin tavalliset ihmiset säästävät lomamatkaansa varten. Alla olevalla videolla myös konkarimatkaaja Rauli Virtanen jakaa omat vinkkinsä siihen, miten matkailet edullisesti. 

9:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.