Alkoiko Teslan säästökuuri liian myöhään? Näin älyttömän paljon rahaa se polttaa yhdessä ainoassa minuutissa

0:41

Bloombergin raportti paljastaa, että Tesla on jatkanut rahojensa kuluttamista aivan kuin huomista ei olisi lainkaan näköpiirissä.

Pääkuvan video

Tesla-kuski hyppäsi pelkääjän paikalle kesken ajon

Hertfordshiren poliisin julkaisemalla videolla nähdään, miten brittimies istuu etumatkustajan paikalla hänen Teslansa ajaessa itse itseään. Ratin takana ei ollut ketään.

Tesla käyttää tällä hetkellä rahaa noin 5 500 euron minuuttivauhdilla. Vaikka tahti onkin hieman rauhoittunut viime vuodesta, arvioi Bloomberg, että mikäli sähköautovalmistaja ei onnistu saamaan lisää rahaa ja pian, ammottaa sen kassakirstu tyhjyyttään vielä tämän vuoden aikana.

Teslan tilannetta eivät ole helpottaneet Model 3:n jatkuvat tuotanto-ongelmat, asiakkaan menehtyminen traagisessa Autopilot-onnettomuudessa tai toimitusjohtaja Elon Muskin kädenvääntö viranomaisten kanssa kyseisen onnettomuuden tutkinnassa. Lisäksi Muskin aprillipila Teslan ajautumisesta konkurssiin saattoi aiheuttaa ennakkoon ajateltua enemmän hallaa yhtiölle.

Pieni tuotto per pää

Oman lusikkansa soppaan heittää työntekijöiden määrän räjähdysmäinen kasvu. Vuonna 2010 Tesla työllisti alle tuhat henkilöä, mutta nyt sen palkkalistoilla on jo noin 40 000 työntekijää ja avoimia työpaikkoja täytettävänä yli 3 000.

Se ei kuitenkaan tarkoita mitään, kun yhdestä työntekijästä keskimäärin saatava tuotto on niin alhainen kuin se on Teslalla ollut. Esimerkiksi amerikkalaisjättiläiset General Motors ja Ford takovat rahaa 2,5 kertaa enemmän yhtä työntekijää kohden kuin vain kolmea automallia valmistava Tesla.

46-vuotias Musk on kuitenkin tunnettu siitä, että hän pystyy kaivamaan tiukassakin paikassa pinon ässiä hihoistaan – siis dollareita sijoittajien ja asiakkaiden taskuista.

Hän on aiemmin onnistunut keräämään valtavia rahasummia hyvinkin lyhyessä ajassa muun muassa tulevien automallien varausmaksuilla. Tätä "korotonta lainaa" sillä onkin tällä hetkellä noin 710 miljoonan euron edestä, mutta ilman uusia peliliikkeitä nekään rahat eivät tule riittämään pitkään.

Huhtikuussa Musk määräsi Teslan säästökuurille ja karsimaan ylimääräisiä kustannuksia kovalla kädellä. Hän ilmoitti talousosaston kampaavan läpi kaikki kuluerät ja hankkiutumaan eroon pienimmästäkin, mikäli siitä ei saada yhtiön toiminnalle lisäarvoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja