Jos kaapista löytyy vanhentunut vitamiinipurkki, voiko vitamiinit vielä syödä?

Voiko pimeyden aiheuttamat haitat selättää vitamiineja syömällä? 8:48
KATSO MYÖS: Voiko pimeyden aiheuttamat haitat selättää vitamiineja syömällä? Haastateltavana johtava proviisori Mikaela Pammo ja ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.

Löytyikö kaapin perältä vitamiinipurkki vanhalla päiväyksellä? Tiedämme, että vanhat lääkkeet pitää viedä lääkehävitykseen, mutta voiko vitamiinit vielä käyttää pois?

Siinä missä lääkkeet ja elintarvikkeet voivat mennä huonoiksi nopeastikin viimeisen käyttöpäivän jälkeen, ei päiväyksen ylittäneistä lisäravinteista ole haittaa – jos ei hyötyäkään, kertoo New York Post.

Avaamaton monivitamiinipakkaus säilyy noin kahdesta kolmeen vuotta, mutta avattu vitamiinipurkki on syytä syödä tyhjäksi puolen vuoden sisällä, neuvoo Catherine Gervacio EatingWell-verkkolehdessä.

Vuonna 2017 American Journal of Clinical Nutrition lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että monivitamiinit säilyttivät tehonsa noin kaksi vuotta valmistuksen jälkeen.

Jos siis satuit popsimaan niin sanotusti vanhentuneita vitamiineja, ainoa haitta on se, että pillerit ovat todennäköisesti jo menettäneet tehonsa tai ainakin teho on heikentynyt.

Siksi ne eivät välttämättä tarjoa terveyteen vaikuttavia oletettuja etuja. Mitä tulee turvallisuuteen, ne eivät mätäne tai pilaannu kuten ruoka, joten ne eivät yleensä aiheuta haittaa, Gervacio kertoo EatingWell-lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat