"Edistää sydämen terveyttä", vai edistääkö? Tutkimus perkasi kalaöljyvalmisteiden terveysväitteitä

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18
KATSO MYÖS: Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Tutkimuksen mukaan monista kalaöljytuotteista löytyy terveysväittämiä. Tuotteiden tehosta ei kuitenkaan ole lupausta.

Washington Postin mukaan monet käsikaupasta saatavat kalaöljyt eivät tuota sydänhyötyjä, mutta niitä markkinoidaan silti sydänterveyden edistäjinä. Moni syökin kalaöljykapseleita sydänterveyden nimissä. 

Kala on terveellistä, miten on kalaöljyvalmisteiden laita?

Kalan ja sen sisältämien rasvahappojen terveellisyydestä on runsaasti näyttöä. Omega-3-rasvahapot voivat esimerkiksi auttaa verenpaineen hallinnassa eikä annosten tarvitse olla kovin suuria.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu, että kalaöljykapselit toisivat ainakaan aivan samanlaisia hyötyjä kuin kalan syöminen. Osa tutkimustiedosta on ristiriitaista.

Esimerkiksi tämän tutkimuksen mukaan kalaöljyvalmisteiden terveellisyys riippuu ihmisen perimästä, ja ne voivat myös nostaa veren rasva-arvoja. Kiinalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan säännöllinen kalaöljylisän syöminen voisi pienentää sydänriskejä, mutta tuloksia on kuitenkin tulkittava varoen. Myös kuivista silmistä kärsivät kokeilevat omega-3-rasvahappovalmisteita, mutta todennäköisesti niistä ei saa vaivaan apua.

Kalaöljyistä löytyvien omega-3-rasvahappojen ei eräässä laajassa tutkimuksessa todettu vähentävän sydänsairauksia, jos ongelmia sydämen kanssa ei ollut aikaisemmin ollut. Omega-3-rasvahappojen syömisestä näytti kuitenkin olevan hyötyä sydänkohtausten kohdalla

Sydän- ja verisuoniterveyteen liittyvät väitteet yleisimpiä

Tuotteiden terveysväittämiä perannut tutkimus julkaistiin JAMA Cardiology -lehdessä. Tutkimuksessa analysoitiin yli 2 000:n terveysväitteitä tehneen kalaöljylisäravinteen etikettejä.

Tutkijat havaitsivat, että yli 80 prosenttia tuotteista käytti niin sanottua "rakenne- ja toimintaväitettä". Se kuvaa omega-3-rasvahappojen roolia kehossa. Kuvauksessa saattoi lukea esimerkiksi "edistää sydämen terveyttä".

73,9 prosentissa tuotteista oli ainakin yksi terveysväite, joka liittyi yleensä sydänterveyteen. Perässä seurasivat väitteet aivojen ja nivelten terveydestä. 

Sydän- ja verisuoniterveyteen liittyvät väitteet olivat yleisimpiä ja näiden väitteiden osuus kaikista oli 62 prosenttia.

Markkinointitermit voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä

Kalaöljyissä on omega-3-rasvahappoja, joita löytyy luonnostaan rasvaisista kaloista, kuten lohesta. Tutkimusta tehneen Ann Marie Navarin mukaan markkinoinnissa käytetyt epämääräiset termit voivat johtaa väärinkäsityksiin lisäravinteen roolista. Navar on kardiologian apulaisprofessori Texasin yliopiston terveyslaitoksella. 

– On totta, että omega-3-rasvahappoja löytyy aivoista ja ne ovat tärkeitä monille aivojen toiminnoille. Johdonmukaisesti ja korkeatasoisissa kokeissa ei kuitenkaan ole osoitettu, että toimintakyky paranisi tai sairauksia voisi estää, jos öljyä ottaa lisää kalaöljylisäravinteen muodossa. 

Navarin mukaan idea tutkimukseen lähti potilaista; moni kertoi ottavansa kalaöljykapseleita terveyshyötyjen vuoksi. Hänestä on huolestuttavaa, että tuotteiden etiketit usein sisältävät vihjeitä terveyshyödyistä erilaisille sisäelimille, kuten sydämelle, aivoille ja silmille.

– Ei minusta ole yllättävää, että potilaani ajattelevat kalaöljyn auttavan, hän summaa. 

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia kalaöljyn terveyshyötyjen suhteen. Valmistajat eivät toisaalta kuitenkaan lupaa terveyshyötyjä –  ne vain vihjaavat niiden mahdollisuudesta. 

Kardiologi Luke Laffin kehottaa potilaitaan saamaan omega-3-rasvahapot ruoan mukana. Laffin ei ollut mukana tutkimuksessa. 

– Jos todella ajattelisimme, että ihmiset hyötyvät siitä [kalaöljyvalmisteista], määräisimme sitä, hän kuvailee.

Kalan säännöllisen syömisen osoitettu olevan terveydelle edullista. Se voi parantaa sydänsairaan ennustetta. Kala kuuluu myös oleellisena osana kehuttuun Välimeren ruokavalioon, jonka hyödyt ovat tiedossa.

Katso myös: Sydänsairaus voidaan sekoittaa astmaan tai närästykseen – varo hiipivää oiretta

Kuinka tunnistaa sydänongelmat? 17:00
Sepelvaltimotauti saattaa kehittyä hyvinkin hitaasti ja tulla sekoitetuksi muihin sairauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat