Syötkö suonesi tukkoon? Monen suosima terveystapa sai kylmää kyytiä tutkimuksessa

Kuinka tunnistaa sydänongelmat? 17:00
KATSO MYÖS: Sydänsairaus voidaan sekoittaa astmaan tai närästykseen – varo hiipivää oiretta.

Ylenpalttinen proteiinin tankkaaminen saattaakin olla riski verisuonille.

Varsinkin moni treenaaja haalii lautaselleen proteiinia. Vanukkaiden ja patukoiden ainesosanakin tutuksi tullut proteiini mielletään nälän loitolla pitäväksi terveyspommiksi, mitä se toki onkin – kohtuullisesti nautittuna. Proteiini voi kuitenkin tuottaa liiallisissa määrin nautittuna ikäviä seurauksia, paljastaa Nature Metabolism -lehdessä julkaistu tutkimus. 

– Saatat aiheuttaa todellisia vaurioita valtimoihisi, muotoilee tutkimusta tehnyt Babak Razani tiedotteessa.

Ylenpalttinen proteiinien nauttiminen edistää suonten tukkeutumista

Pittsburghin yliopiston lääketieteellisessä tehty selvitys paljasti, että ylenpalttinen proteiinien nauttiminen voi kerryttää rasvoja, kolesterolia ja muita aineksia valtimoiden seiniin. Plakiksi kutsuttu kertymä kaventaa verisuonia, hankaloittaa verenkiertoa ja voi myös revetä. Tietoa kerättiin analysoimalla ihmis- ja hiirikokeita sekä soluja petrimaljassa.

Mikäli ruokavalion kaloreista yli 22 prosenttia tuli proteiinista, immuunisolut saattoivat aktivoitua tavalla, joka näyttelee roolia plakinmuodostuksessa, kuvaa New York Post. Kehon syöjäsolut, makrofagit, sulkevat sisäänsä ja tuhoavat esimerkiksi solujen tuhoutuvia osia ja bakteereita. Jos päivän kaloreista yli 22 prosenttia tuli proteiineista, se vaikutti makrofagien toimintaan negatiivisesti.

Razanin mukaan moni syö proteiinia paljon luultavasti siitä syystä, että proteiinin uskotaan olevan terveellisen elämän peruspilari. Liika voi kuitenkin olla liikaa.

– Toiveenamme on, että tutkimus avaa keskustelun tavoista, joilla ruokavalioita voisi muokata tavoilla, jotka vaikuttavat kehon toimintoihin molekyylitasolla ja laskevat sairastumisriskejä, Razani kuvasi.

Tutkijat myös havaitsivat, että aminohappo leusiinilla näytti olevan "suhteeton rooli" valtimotaudin syntyyn vaikuttavissa tekijöissä. Leusiinia esiintyy esimerkiksi naudanlihassa ja kananmunassa. Leusiini vaikutti analyysin perusteella olevan pääasiallisesti vastuussa sekä makrofagien epänormaalista toiminnasta että valtimotautiriskistä.

"Kenties proteiinimäärän lisääminen sokkona on väärä tapa"

Razanin mukaan monia kysymyksiä jäi vielä auki. Yksi on se, millainen määrä proteiinia ravinnosta olisi terveydelle edullisin vaihtoehto. Razani pitääkin jatkotutkimusmahdollisuuksia jännittävinä. Tutkimuksen tuloksista voisi olla etua esimerkiksi tilanteessa, jossa sairastuneelle ihmiselle suositellaan proteiinirikasta ruokavaliota lihasmassan ja voimien säilyttämiseksi.

– Kenties proteiinimäärän lisääminen sokkona on väärä tapa. Sen sijaan pitäisi katsoa ruokavaliota kokonaisuutena ja ehdottaa tasapainoisia aterioita, jotka eivät epähuomiossa hankaloita sydän- ja verisuonitiloja, varsinkaan ihmisissä, joilla on riski sydänsairauksiin ja verisuoniongelmiin, Razani pohtii.

Katso myös: Sydänsairaudet tappavat suomalaisia – milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua?

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
Haastattelussa Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski.

Lue myös:

    Uusimmat