Mainos

Älä pahastu suorista sanoista – "ilkein" ystäväsi nimittäin välittää sinusta eniten

Tutkimuksen mukaan ystävien suorista kommenteista ei kannata loukkaantua – ne kertovat ainoastaan siitä, että sinusta välitetään. 

Vaikka rehellisyys on pääsääntöisesti hyvä asia, jokaisella meistä on ystäväpiirissään henkilö, joka puhuu asioista toisinaan hieman liiankin suoraan. Tämän henkilön kommentit kampauksesi epäsopivuudesta tai huonosta valinnasta työpaikani suhteen saattavat tuntua ilkeiltä ja loukkaavilta, mutta mietipä uudelleen.

Tiedejulkaisu Psychological Sciencessä esitelty tutkimus väittää, että nämä negatiivisilta tuntuvat kommentit kertovat ainoastaan siitä, että ystäväsi välittää sinusta. Nämä niin kutsutut ilkeät ystävät nimittäin uskovat, että heidän suora käytöksensä auttaa sinua pitkällä aikavälillä. 

Suoraan puhujat ajattelevat ainoastaan ystävänsä parasta

Plymouthin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ystäväsi saattaa siis olla sinulle ilkeä tarkoituksella, mutta tästä ei kannata pahastua. 

– Olemme osoittaneet, että ihmiset voivat olla julmia ollakseen ystävällisiä. Eli he voivat päätyä tekemään jonkun olosta huonon, jos he kokevat tämän tunteen hyödyttävän tätä toista henkilöä, johtava tutkija Belén López-Pérez selittää.

Jos ystäväsi esimerkiksi kehottaa sinua astumaan mukavuusalueen ulkopuolelle tai ei aina ole valmiina tarjoamassa tukeaan, tämä ei suinkaan kerro välinpitämättömyydestä vaan siitä, että he haluavat haastaa sinua sinun omaksi parhaaksesi. 

López-Pérez mukaan suoraan puhuvat ystävät tietävät, että toisinaan saatat tarvita pientä ravistelua myötäilyn ja samaa mieltä olemisen sijaan. Varsinkin kun kyse on elämän tärkeistä päätöksistä, ystävien neuvoista ei ole mitään hyötyä, jos he aina vain myötäilevät sanomisiasi ja ovat kanssasi kaikesta samaa mieltä. 

***

2:20

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.