Mainos

Tutkimus hehkuttaa: Lapsuudenystävät ovat hyväksi terveydellesi

Nuoruudessa solmitut läheiset ystävyyssuhteet saattavat vaikuttaa terveyteesi vielä tänäkin päivänä – ja ainoastaan positiivisessa mielessä. 

Lapsuudenystävät ovat niitä, joiden kanssa olet kasvanut ja kokenut monet nuoruuden kommellukset. Sen lisäksi, että ystävät lisäävät onnellisuuttasi, heillä voi olla suuri vaikutus myös siihen, kuinka terve olet tällä hetkellä. 

Nuoruuden ystävyyssuhteilla vaikutusta myös parisuhteeseen

The Society for Research in Child Developmentin tutkimukseen osallistui 169 nuorta, joita seurattiin kymmenen vuoden pituisella ajanjaksolla. Osallistujien tuli vastata vuosittain kyselyyn, joka piti sisällään kysymyksiä niin ystävyyssuhteista ja omasta mielenterveydestä.

Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että ne aikuiset, joilla oli nuoruudessaan ollut muutama todella läheinen ystävyyssuhde, omasivat hyvän mielenterveyden. He kärsivät verrattain vähemmän masennuksen oireista ja sosiaalisesta ahdistuksesta, sekä omasivat hyvän itsetunnon.

Erilaisia mielenterveysongelmia ilmeni puolestaan henkilöillä, joiden ystävyyssuhteet olivat jääneet pinnallisemmiksi, vaikka niitä olisikin ollut määrällisesti enemmän.

Virginian yliopiston professori Joseph Allenin mukaan nykyteknologia on mahdollistanut sen, että ihmisten on ollut helpompi rakentaa laaja, mutta melko pinnalliseksi jäävä ystävyyssuhteiden verkosto, jolloin aikaa ja huomiota vaativat ihmissuhteet voivat jäädä helposti jalkoihin. Professorin mukaan suurikaan ihmisryhmä ei itsessään pysty korvaamaan todella läheisiä, syvällisempiä ystävyyssuhteita. 

Nuoruuden ystävyyssuhteet antavat Allenin mukaan henkilöille myös luottoa siihen, että he pystyvät rakentamaan ihmissuhteita, mikä voi heijastua tulevaisuudessa positiivisesti myös parisuhteeseen. 

***

2:20

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.