Mainos

Ajatushautomo: AKT:n perusteluilla meistä kuka tahansa voisi jäädä lakkoon

Ajatushautomo Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki kritisoi MTV:n Huomenta Suomessa ay-liikettä kovin sanoin.

Esimerkiksi AKT:n vuorokauden mittaista lakkoa hän pitää ylimitoitettuna.

- Poliittisen lakon tarkoitus on herkistää yhteiskunnallisille epäkohdille, ja  uskon että nyt on yhteiskunta herkistynyt. Ammattiyhdistysliikkeellä on suhteettoman paljon valtaa, paukutti Lepomäki.

Lakon taustalla oli ahtaajien suivaantuminen Tornion satamassa olevan venäläislaivan työntekijöiden huonoihin oloihin. Lopullisena lakkokipinänä toimi venäläisvarustamon kirje, jonka AKT tulkitsi pääluottamusmiehen uhkailuksi. 

– Tuolla logiikallahan kuka tahansa voi jäädä lakkoon esimerkiksi siksi, että suomalaiset tykkäävät ostaa Ikeasta halpoja huonekaluja, jotka on tuotettu halvemman kustannustason maissa.  Kyllä tässä on nyt ylitulkittu asioita.

"Ay-viestintä on siilipuolustusta"

Lepomäki antaa ay-liikkeelle yleisemmin tunnustusta onnistuneesta viestinnästä, jota hän kutsuu propagandaksi.

– Täytyy sinänsä ihailla ay-liikkeen viestintää, että on pystynyt etabloimaan itsensä sellaiseen asemaan, että on kaiken hyvä puolustaja tässä massa.

– Jos ay-liikkeestä tai sen erioikeuksista sanoo yhdenkin poikkipuolisen sanan, niin se yleensä torpataan siilipuolustuksella. Lähdetään henkilökohtaisuuksiin ja syyttelyyn, joka ei perustu faktaan.  

– Jos keskustelija nostaa esille esimerkiksi ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden, niin sitten sanotaan että henkilö on palauttamassa työehtoja 1930-luvulle tai Afrikkaan. 

– Retoriikan tarkoitus on vain vedota tunteisiin. Näin ohitetaan ikävät asiat nopeasti ja saadaan vastustaja – eli keskustelun avaaja – perääntymään nopeasti.

Lepomäki ei kuitenkaan usko, että ammattiyhdistysliikkeen aika on Suomessa ohi.

– Sen aika tosin on ohi, että saadaan erioikeuksia lain edessä.

Ajatushautomo Libera on puoluepoliittisesti sitoutumaton ajatuspaja, joka kertoo edistävänsä yksilönvapautta, vapaata yrittäjyyttä, vapaita markkinoita ja vapaata yhteiskuntaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.